Főoldal > DIÉTA > Karcsúsodj kínai módra!

Karcsúsodj kínai módra!

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

A kínai felfogás szerint az ételeket két részre lehet osztani: energiateli és ízdús ételekre. A magas energiatartalmú ételek könnyűek, erősítenek (pl: a gabonakeverékek, vagy a zöldségek). Az erős ízekben gazdag ételek táplálóak, sűrűek, vízdúsak (pl: állati termékek, magok, gyümölcsök). A szervezet egészséges működéséhez mindkét típusó ételre szükséged van, de a jó emésztés érdekében sokkal több energiateli […]

A kínai felfogás szerint az ételeket két részre lehet osztani: energiateli és ízdús ételekre. A magas energiatartalmú ételek könnyűek, erősítenek (pl: a gabonakeverékek, vagy a zöldségek). Az erős ízekben gazdag ételek táplálóak, sűrűek, vízdúsak (pl: állati termékek, magok, gyümölcsök). A szervezet egészséges működéséhez mindkét típusó ételre szükséged van, de a jó emésztés érdekében sokkal több energiateli ételt kell fogyasztani, mint ízdúsat.

0017620_2.jpg ()

Nyersen, vagy főzve?

A főtt étel finom és növeli a szervezet ellenállóképességét, különös tekintettel az emésztőrendszeri megbetegedésekre. A nyers ételek tápanyagban gazdagabbak, mint a főtt ételek, de a főtt ételt könnyebben megemésztjük, és ezáltal – a kínai felfogás szerint – több értékes tápanyaghoz jut a szervezet. A nyers ételek fogyasztását ezért kontrollálni kell különösen tavasszal és nyáron. A jól megrágott és főtt étel emésztése kevesebb energiát igényel a szervezettől, mint a nyers ételé. Ne feledd: a főtt étel hűtés utáni fogyasztása alapvetően megváltoztatja az étel minőségét, ezért inkább mindig frissen főtt ételt fogyassz!

A napi táplálék helyes arányai: 

Gabona 50 %
Zöldség 20%
Hüvelyesek (pl: bab, lencse, borsó, stb.) 10%
Gyümölcs (a magokat is ideértve) 15%
Állati termékek (beleértve a tejtermékeket is) 5%

Mire figyelj a táplálkozásodnál?

  • Főként gabonát és zöldségeket egyél, kevés állati proteinnel, hüvelyessel és gyümölccsel.
  • Ha vegetáriánus vagy, figyelj a táplálékok egyensúlyára.  
  • Élvezd az ételt!
  • Mindig helyi és az évszaknak megfelelő ételeket fogyassz.
  • Mindig nyugodtan egyél és alaposan rágj meg minden falatot.
  • Csak kétharmadnyira edd tele magad.
  • Evés közben ne igyál sokat, és kerüld a hideg italok fogyasztását. 
  • Mindig reggelizz!
  • Ne hagyd ki az ebédet!
  • Későn este már ne egyél!
  • Mindig kondíciódnak, nemednek és korodnak megfelelően étkezz.

0017620_1.jpg ()

Cikkünk a Kínai Gyógynövények Titkai c. köny alapján készült, Illia Kiadó, 4590 HUF

A könyvből megtudhatod, hogyan határozd meg saját testtípusodat, és hogyan kezeld magad ennek megfelelően. Átfogó képet kaphatsz a kínai és nyugati gyógynövények használatáról és hatásairól. A könyv tanácsot ad az egészséges élethez gyakorlati tippekkel. A könyvből megismerheted a kínai gyógyítás alapelveit is, amelyeket később saját magad és a családod hasznára fordíthatsz.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X