Főoldal > DIÉTA > Lúgosítás egyszerű lépésekben

Lúgosítás egyszerű lépésekben

lúgosítássavasodás
0

Írta:

A fogantatás után lúgos magzatvízben lebeg az embrió, és a vérünk is lúgos (7,35-7,45 pH) kémhatású, sejtjeink számára tehát ez a kémhatás az ideális. Az ettől eltérő értékek – csakúgy, mint a testhőmérséklet esetében – súlyos működési zavarokat okozhatnak: a szervezet belső egyensúlya felborul, gyengül a létfontosságú szervek és az immunrendszer működése. A szervezet egy […]

A fogantatás után lúgos magzatvízben lebeg az embrió, és a vérünk is lúgos (7,35-7,45 pH) kémhatású, sejtjeink számára tehát ez a kémhatás az ideális. Az ettől eltérő értékek – csakúgy, mint a testhőmérséklet esetében – súlyos működési zavarokat okozhatnak: a szervezet belső egyensúlya felborul, gyengül a létfontosságú szervek és az immunrendszer működése. A szervezet egy ideig minden erejét beveti, hogy kiegyensúlyozza a problémákat (például úgy, hogy a működéséhez szükséges ásványi anyagokat a csontokból vonja ki), de egy idő után kimerülnek a tartalékai, ami már sejtszintű károsodáshoz vezet. A savas közeg kedvez a betegségek kialakulásáért felelős kórokozók elszaporodásának is.

Mitől savasodunk?
Az elsavasodásért elsősorban a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Rengeteg savas kémhatású élelemmel bombázzuk a testünket, miközben egyre kevesebb bázikus (vagyis lúgos) élelmiszert – ásványi anyagban és nyomelemekben gazdag zöldséget és gyümölcsöt – eszünk. Sajnos az is rontja a helyzetet, hogy a környezetszennyezés hatására a zöldségekben és gyümölcsökben mind kevesebb vitamin és ásványi anyag található.
Talán nem is gondolnánk, mennyire ártalmas az egészségünkre, hogy sokszor amolyan melléktevékenységként, a tévé előtt, vagy épp két tárgyalás között, sietve fogyasztjuk el az ételünket. Az alapos rágás azért nagyon fontos, mert a rágással beindul a nyáltermelés, amely lúgosságánál fogva a savas élelmiszerek hatását hivatott ellensúlyozni.

0014964_2.jpg ()

Lúgosítás lépésekben

  • A legfontosabb, amit tehetünk, hogy változtatunk az étkezési szokásainkon. Iktassuk ki az étrendünkből a cukrot, a húsokat és a húskészítményeket, az alkoholt, a kávét, a fekete teát, a fehér kenyeret, a tésztaféléket, az édességeket. Fogyasszunk minél több lúgosító ételt, legfőképp zöldséget. A zöld színűek színét adó klorofill például erőteljes lúgosító hatású. (Nagyon érdekes a klorofill és az emberi vér közötti hasonlóság. Mindkettőnek ugyanaz a felépítése, csak az emberi vér vasat, a klorofill pedig magnéziumot tartalmaz.) Az egészséges étrendnek nyolcvan százalékban lúgos, húsz százalékban savas ételekből kell állnia.
  • Egyszerre mindig csak kis falatokat vegyünk a szánkba, és azt hosszasan, egy-egy falatot legalább harmincszor-negyvenszer megrágva, lassan együnk! Ne együnk túl későn, és egyszerre túl sokat sem!
  • Az ételek kombinálására is ügyelni kell. Fehérjét és keményítőt kizárólag zöldséggel fogyasszunk, a fehérjéket inkább főzzük, pároljuk, kerüljük a bő olajban való sütést! Gyümölcsöket csak önállóan, kis étkezésekben együnk. Lehetőleg a zöldségek és gyümölcsök ötven százaléka nyers legyen.
  • Kortyoljunk el napi két-három liter ásványvizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet! A megfelelő mennyiségű folyadék segít a sav közömbösítésében. Egy apró trükk: facsarjunk friss citromot az ásványvízbe. A citrom, amellett, hogy jó C-vitaminforrás, lúgosító hatással is bír.
  • Gyógyszertárakban és nagyobb drogériákban beszerezhető.
  • Erőteljes lúgosító hatású a kipréselt krumplilé, a szódabikarbónás fürdő és a barnarizskúra is.

Még több lúgosító tipp a Wellness magazin októberi számában…

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X