Főoldal > DIÉTA > Karcsúsodj és szépülj sárgabarackkal!

Karcsúsodj és szépülj sárgabarackkal!

diétafogyókúrasárgabarack
0

Írta: and

A kajszibarack néven is ismert sárgabarack (Prunus armeniaca) pontos eredete nem teljesen ismert. Egyes tudósok szerint Örményország vidékéről származik – erre utalhat a latin névben az armeniaca szó is -, míg mások szerint Közép-Ázsiából, illetve Kínából került Európába. Az írott források szerint, csak pár évszázada termesztjük, ám kutatásokból kiderült, hogy már honfoglaló őseink is ismerték és fogyasztották […]

A kajszibarack néven is ismert sárgabarack (Prunus armeniaca) pontos eredete nem teljesen ismert. Egyes tudósok szerint Örményország vidékéről származik – erre utalhat a latin névben az armeniaca szó is -, míg mások szerint Közép-Ázsiából, illetve Kínából került Európába. Az írott források szerint, csak pár évszázada termesztjük, ám kutatásokból kiderült, hogy már honfoglaló őseink is ismerték és fogyasztották a kajszi ízletes, lédús gyümölcsét. Ám a sárgabarack nem csak íze miatt tarthat számot megbecsülésünkre.

Lássuk, miért érdemes sárgabarackot fogyasztanod:

  • Jelentős mennyiségű béta-karotin, C-vitamin és rost van benne.
  • Sok káliumot tartalmaz.
  • A béta-karotin az A-vitamin provitaminjaként (azaz elővitaminjaként) óvja a látásodat, bőrödet, és a gyümölcs más antioxidáns hatású vegyületeivel együtt hatékony a szabadgyökök káros hatásaival szemben
  • 100 g-ban csak 48 kcal van, ezért fogyókúrás (testtömegcsökkentő) étrendedbe is beillesztheted.

Hogyan használd fel?

0013321_1.jpg ()

A barackból változatos ételek készíthetsz: beleteheted nyersen gyümölcssalátákba, befőzheted lekvárnak, így kenyérre kenve és süteményekben is élvezheted az ízét. Hideg téli napokon aszalva fogyaszd, nyáron pedig készíts belőle frissítő italt. Édes magjából legfeljebb 1-2 szemet egyél, de jobb, ha kerülöd a fogyasztását. A keserű sárgabarackmagot pedig egyáltalán ne edd meg!

Recept-tippünk: Citromos sárgabarack ivólé

Hozzávalók:

  • 1 kg érett sárgabarack
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db citrom
  • csapvíz vagy ásványvíz

Elkészítés

A sárgabarackot és a citromot alaposan mosd meg. A barackot passzírozd át, vagy a héját szedd le késsel, és a húsát vágd apróra. Ha kész, a mézzel és a kifacsart citrom levével gondosan keverd el. Hígítsd fel hideg vízzel kb.1 literre, és alaposan keverd el (ha apróra vágtad a szemeket, akkor használj turmixgépet). A kész ital behűtve frissít, és rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag szomjoltó a forró nyári napokra! Fogyasztás előtt ne felejtsd el alaposan összekeverni!

Tudtad?
A keserű sárgabarackmagban lévő amigdalin – az interneten olvasható reklámokkal ellentétben – nem játszik semmilyen szerepet az egészség megőrzésében vagy a rák gyógyításában! Elfogyasztásakor hidrogén-cianid szabadulhat fel belőle, amely mérgező hatású – súlyos egészségkárosodásokat is okozott már. 
– A béta-karotinnak védő hatást tulajdonítanak a napfény ártalmai ellen, ám ezt csak részben támasztották alá a kutatások
– Örményországban a sárgabarack – vagy ahogy örményül mondják „ciran” – nagyobb méretű, édesebb és lédúsabb, mint az itthon kapható gyümölcs. Általában harmadik-negyedik fogásként, desszert helyett fogyasztják a főétkezések után.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X