Főoldal > DIÉTA > Így táplálkozz a stressz ellen – a dietetikus ajánlása

Így táplálkozz a stressz ellen – a dietetikus ajánlása

idegességstressz
0

Írta: and

Az idegrendszernek energia és pihenés kell a működéshez, mert az energia, az energiatároló vegyületek pótlása és a nyugalom az, ami lehetővé teszi a munkavégzést. Lássuk, melyek azok az ételek és tápanyagok, amelyek csökkenthetik a stresszt, védik az idegrendszert, vagy épp ellenkezőleg hatnak: növelik a feszültséget. Stresszcsökkentő és idegrendszert óvó anyagok és ételek Gabonák, gabonacsírákA természetgyógyászok […]

Az idegrendszernek energia és pihenés kell a működéshez, mert az energia, az energiatároló vegyületek pótlása és a nyugalom az, ami lehetővé teszi a munkavégzést. Lássuk, melyek azok az ételek és tápanyagok, amelyek csökkenthetik a stresszt, védik az idegrendszert, vagy épp ellenkezőleg hatnak: növelik a feszültséget.

Stresszcsökkentő és idegrendszert óvó anyagok és ételek

  • Gabonák, gabonacsírák
    A természetgyógyászok gyakran hangoztatják, hogy a magvak fogyasztásától gondolkodásunkban is magvasabbak leszünk. Még ha a fenti érvelés gyengeségeitől el is tekintünk, a teljes gabonaszemek valóban jó B-vitamin, magnézium- és szénhidrát- (így energia) források, amelyekre szükség van az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Érdemes minden nap fogyasztanod belőlük.
    0012869_1.jpg ()

  • Omega-3 zsírsavak
    Az omega-3 zsírsavak közé tartozik az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
    A DHA az agy szürkeállományának és a retinának is fontos összetevője, alacsony szintje pedig összefüggésbe hozható számos idegrendszeri és viselkedésbeli problémával (mint például a depresszió vagy a skizofrénia). Egyre több adat támasztja alá azt is, hogy az omega-3 zsírsavak nemcsak a depresszió előfordulását, de az agressziót, az erőszakos cselekmények gyakoriságát is csökkenthetik. Összességében a rendszeres tengeri hal és/vagy halolaj fogyasztása stabilizálja az idegrendszert, de a depresszióval feltétlenül tanácsos szakemberhez fordulnod. 
  • Tea
    A tea theanin nevű vegyülete nyugtató, szorongásoldó hatású lehet. Kis mennyiségben, meghitt környezetben, egyedül vagy szeretteink körében – a kávézással ellentétben – valóban ellazíthat minket. Egy-két csésze tea – bizonyos kutatások szerint – csodát tehet azokkal az ideges típusú félénk férfiakkal is, akik szoronganak és feszültek az első randevú előtt: a tea ugyanis korai magömlés és enyhébb potenciazavarok esetén is nagyon hasznos lehet.
  • Lecitin
    A szójában és tojásban is megtalálható lecitinnek sokszor tulajdonítanak stresszcsökkentő, idegrendszervédő hatást. A lecitin egy zsírszerű vegyület, amely foszfolipidek keverékéből áll. Ezek az anyagok minden sejtben megtalálhatóak, és nélkülözhetetlenek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A lecitinről úgy tartják, hogy “erősíti” az idegrendszert, javítja a koncentrálóképességet, a memóriát, és nyugtató hatású. Ez utóbbi nem biztos, hogy igaz, de ártani – ha nem vagyunk a szójára allergiásak – biztosan nem árt.

Feszültségfokozók: a koffein tartalmú italok

  • Koffein
    A koffein az egyik legjobban hozzáférhető és legenyhébb élénkítőszer. A kávé – ha nagyobb mennyiséget, például 2-3 adagot vagy 2-3 energiaitalnak megfelelő mennyiség fogyasztasz belőle – gyakran idézhet elő szorongást, izomrángást, különösen akkor, ha alkalmi fogyasztó vagy. A figyelmet  felületessé teszi, ezért a koncentrálóképesség sem javul tőle jelentősen. Elhagyásakor a megvonás tünetei jelentkezhetnek: például több napig elhúzódó fáradtság, levertség vagy fejfájás. Aki egyszer már rászokott, annak épp ezért nehéz lemondani a  reggeli-déli-délutáni-esti kávézásról. Kerüld a nagyobb mennyiség fogyasztását! Leszokni legegyszerűbben a szabadság alatt tudsz – ekkor ugyanis nem okoz nagy gondot a fáradtság, fáradékonyság.

Ne feledd:
Az étrend, a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez, ám ez önmagában sosem elég. Egy-egy anyag és étel nem oldja meg a lelki problémáidat: ha nem tudsz megbirkózni az életedben lévő stresszel, akkor a sport, az elegendő pihenés, és az olyan stresszkezelő, pihentető módszerek segíthetnek, mint a szakembertől elsajátított jógalégzés, hullapóz vagy az autogén tréning. Ha pedig komolyabb lelki válságba kerültél, vagy nem tudod feldolgozni a téged ért traumát, akkor fordulj pszichológus szakemberhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X