3 recept cukorbetegeknek – a dietetikus szakértő ajánlásával

cukorbetegdiéta
0 0

Írta: and

A cukorbeteg étrend követi az egészséges táplálkozás irányelveit: eszerint naponta öt-hatszori kis étkezés javasolt, de sem cukrot, sem mézet nem fogyaszthat a beteg! A szénhidrát napi mennyiségét a dietetikusnak kell egyénre szabni! A cukorbetegség típusai: IGT: csökkent glukóz tolerancia, a cukorbetegség előszobájaKezelése: egyénre szabott étrend, sport, kontroll NIDDM: nem inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely nem […]

A cukorbeteg étrend követi az egészséges táplálkozás irányelveit: eszerint naponta öt-hatszori kis étkezés javasolt, de sem cukrot, sem mézet nem fogyaszthat a beteg! A szénhidrát napi mennyiségét a dietetikusnak kell egyénre szabni!

A cukorbetegség típusai:

  • IGT: csökkent glukóz tolerancia, a cukorbetegség előszobája
    Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, kontroll
  • NIDDM: nem inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely nem igényel inzulint
    Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, gyógyszeres kezelés, kontroll
  • IDDM: inzulinfüggő cukorbetegség, kialakult cukorbetegség, amely inzulin adását igényli
    Kezelése: egyénre szabott étrend, sport, napi többszöri inzulin adagolás, kontroll

Lássuk, milyen recepteket ajánl dietetikus szakértőnk cukorbetegeknek. A hozzávalók egy adagra tisztított mennyiséget jelölnek.

1. Káposztás húsos tarhonya
Kalória (+/- 5%): 546 kcal, fehérje 37 g, zsír 19 g, szénhidrát 54 g/ 1 adag

Hozzávalók:

  • 12 dkg sertéscomb
  • 6 dkg tarhonya
  • 10 dkg fejes káposzta
  • 2 dkg lecsó
  • 2 dkg vöröshagyma
  • 1 teáskanál olaj
  • fűszerezés: só, őrölt bors, fűszerpaprika, őrölt kömény – ízlés szerint

Elkészítés:
Tedd pörkölt alapra (a pörköltöt így készítsd: kevés olajon futtasd meg a felaprított hagymát, szórd meg fűszerpaprikával, és add hozzá a lecsót) a felkockázott húst. A káposztát reszeld laskára, vagy daráld durvára. Amikor félig elkészült a pörkölt, add hozzá a tarhonyát, öntsd fel elegendő vízmennyiséggel, fűszerezd, majd főzd készre. Végül add hozzá a káposztát. Ha kész melegen tálald. 

0013214_1.jpg ()

2. Vegyes húsos tál
Kalória(+/-5%): 575 kcal, fehérje 33 g, zsír 20 g, szénhidrát 44 g/ 1 adag

Hozzávalók:

  • 6 dkg sertéscomb
  • 6 dkg marhacomb
  • 10 dkg burgonya
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zöldbab
  • 5 dkg lecsó
  • 2 dkg zeller
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg füstölt szalonna
  • Fűszerezés: só, őrölt bors, fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény – ízlés szerint

Elkészítés:
A füstölt szalonnából olvaszd ki a zsírt. A szalonnát hagyd az edényben, dobd rá a vékony laskára vágott marhahúst, majd félóra párolás után add hozzá a sertéshúst is. A kétfajta húst főzd félig készre. Add hozzá a kockázott burgonyát, sárgarépát, zellert, a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, a darabolt zöldbabot és a lecsót. Ízesítsd, majd az alapanyagokat éppen csak ellepő vízmennyiséggel öntsd fel, és főzd készre.

3. Kefires karaj, csőben sült kelkáposzta
Összkalória a (+/-5%): 853 kcal, fehérje 64 g, zsír 50 g, szénhidrát 44 g/ 1 adag

Kefires karaj
Kalória (+/-5%): 315 kcal, fehérje 29 g, zsír 19 g, szénhidrát 6 g/ 1 adag

Hozzávalók:

  • 12 dkg sertés karaj(csont nélkül)
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 dl sovány kefir
  • 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
  • fűszerezés: só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, vágott zöld petrezselyem – ízlés szerint 

Elkészítés:
A serpenyőben tedd  forró olajra a kivert, fűszerezett karajt. Mindkét oldalát kissé pirítsd meg, és kevés víz aláöntéssel (szükség szerint többször is) párold majdnem készre. Készítsd el a habarást: a lisztet keverd ki a kefirrel habarásnak, fűszerezd petrezselyemmel, majd öntsd a párolt húsra, és kevés víz hozzáadásával forrald össze.

Csőben sült kelkáposzta
Kalória(+/-5%): 538 kcal, fehérje 35 g, zsír 31 g, szénhidrát 38 g/ 1 adag

Hozzávalók:

  • 35 dkg kelkáposzta
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 dl tej 2,8%-s,
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 kávéskanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál búzakorpa
  • 2 dkg reszelt trappista sajt
  • fűszerezés: só, őrölt bors-, kömény – ízlés szerint

Elkészítés:
A kelkáposztát vágd szélesebb metéltre, öntsd le forró, fűszerezett vízzel öntsd le. Kb. 10 percig álljon a káposzta a forró vízben. Ha elkészült, alaposan szűrd le. A tepsit kend ki olajjal, szórd meg búzakorpával elkevert zsemlemorzsával. Add hozzá a kelkáposztát. A tejet add hozzá az olajon zsemleszínűre pirított, őrölt köménnyel ízesített, sózott liszthez. Forrald fel, majd add hozzá a reszelt sajtot. Öntsd nyakon a masszával, és meleg sütőben süsd készre. Adagolva tálald.

 


További cikkeink a témában