Főoldal > DIÉTA > 3 napos antioxidánsban gazdag dinnyekúra

3 napos antioxidánsban gazdag dinnyekúra

antioxidánsdinnyeegészségfogyókúra
0

Írta: and

A görögdinnye energiatartalma alacsony: 100 grammban közel 30 kalória, 0,5 g fehérje, 7,2 g szénhidrát és 0,8 g rost van. Zsiradék nincs benne. Jelentős mennyiségű káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. A benne lévő C-vitamin, ß-karotin, likopin és a szelén egymás hatását is erősítő hasznos antioxidánsok a szervezet számára a káros szabad gyökökkel szemben. […]

A görögdinnye energiatartalma alacsony: 100 grammban közel 30 kalória, 0,5 g fehérje, 7,2 g szénhidrát és 0,8 g rost van. Zsiradék nincs benne. Jelentős mennyiségű káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. A benne lévő C-vitamin, ß-karotin, likopin és a szelén egymás hatását is erősítő hasznos antioxidánsok a szervezet számára a káros szabad gyökökkel szemben. Igen magas víztartalmának (közel 92%) is köszönhető, hogy egyes betegségek esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, de mértékkel. Mivel a görögdinnyéből nem 10-15 dkg-ot fogyasztunk el egy alkalommal, hanem legalább 40-50 dkg-ot – ennél több nem ajánlott, kivéve speciális, dietetikus által összeállított tehermentesítő napon – így jelentős, ásványi anyagban gazdag folyadékhoz juttathatod a szervezeted. A gyümölcsben lévő víz hozzájárul a felszaporodott húgysav, vesehomok kiürüléséhez és a székrekedés megszüntetetéséhez is. A görögdinnye a szoptatós anyukák tejtermelődését is pozitívan befolyásolhatja. Lábadozó betegeknek is ajánlott, mert könnyen emészthető, ásványi anyagokban gazdag, jól felszívódó gyümölcs.

Milyet vásárolj?

0012845_1.jpg ()

  • Vásárolj magyar dinnyét! A májusban kapható spanyol görögdinnyének az íze nem olyan finom, mint az érett magyar dinnyéé.
  • Bátran kóstold meg a különféle színű változatokat!
  • Teljesen érett az a gyümölcs, amely ütögetésre kongó hangot ad.

Hogyan tisztítsd?

  • Amikor hazaértél, alaposan mosd meg az egész gyümölcsöt, majd tedd be a hűtőbe. Csak az első fogyasztás előtt vágd fel!

Kinek ajánlott?

  • Testsúlycsökkentőknek
  • Alacsony szénhidrát tartalma miatt cukorbetegeknek
  • Akik változatosságra vágynak
  • Szív- és érrendszeri betegeknek vagy azoknak, akik hajlamosak ezekre a betegségekre
  • Magas koleszterin esetén, az étrend színesítésére
  • Akik hajlamosak székrekedésre
  • Köszvényeseknek
  • Akik szeretnék tehermentesíteni a szervezetüket
  • Sportolóknak

Kinek nem ajánlott:

  • Aki parlagfű allergiás – a keresztallergia miatt
  • Aki könnyen felpuffad tőle

Az alábbi 3 napos programmal magas folyadéktartalmú, antioxidánsokban gazdag, édes ízű gyümölccsel gazdagíthatod étrendedet. Ne feledd, hogy a kúra akkor lesz igazán hatásos, ha az ételek mellé naponta két liter vizet is elfogyasztasz. A mennyiségek egy főre számított, tisztított mennyiséget jelölnek.

Első nap

Reggeli: Zabpelyhes dinnyekefir

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál zabpehely
  • 10 dkg kimagozott, összevágott görögdinnye
  • 1,5 dl kefir
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés:
A dinnyét keverd össze a kefirrel és a mézzel. Szórd meg zabpehellyel, és öt perc múlva már fogyaszthatod is.

Tízórai: Kókuszos dinnyeturmix

0012845_2.jpg ()

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, összevágott görögdinnye
  • 1 teáskanál kókuszreszelék
  • 1 dl víz

Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan turmixold össze. Frissen fogyaszd!

Ebéd: Dinnyekrém-leves, fürjtojásos, karalábés kuszkusz

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, összevágott, lefagyasztott görögdinnye
  • fahéj, szegfűszeg, só – ízlés szerint
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 0, 5 dl 10%-s tejszín
  • 1 mokkásk. liszt
  • 4 db fürjtojás
  • 0, 5 dl / kb. 50 gr/! kuszkusz
  • 15 dkg friss karalábé
  • 1 evőkanál aprózott petrezselyemzöld

Elkészítés:
A dinnyeleveshez forralj fel 2 dl vizet a fűszerekkel, pici sóval és cukorral. Utána habard be a tejszínben elkevert liszttel, és forrald fel. Vedd le a gázról, és add hozzá a fagyasztott dinnyehúst. A masszát krémesítsd merülő mixerrel.
A kuszkuszhoz főzd keményre a fürjtojásokat. Cikkezd fel, és tedd félre őket. Utána forralj fel 0,75 dl enyhén sós vizet, és amikor forr, szórj bele 0, 5 dl kuszkuszt. Gyorsan keverd meg, zárd el alatta a gázt, és lefedve pihentesd kb. 5 percig. Reszeld durvára a friss, zsenge karalábét és keverd hozzá a kész kuszkuszhoz. Ízesítsd 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel. Fogyasztáskor rendezd el ízlésesen egy tányéron a karalábés kuszkuszt, majd  helyezd rá a cikkekre vágott fürjtojásokat. 

Uzsonna: Dinnyés vanília fagyi

Hozzávalók:

  • 10 dkg kimagozott, apróra összevágott görögdinnye
  • 1 gombóc vanília fagyi

Elkészítés:
A fagyi gombócot tedd tálkába, szórd meg dinnyehússal, és frissen fogyaszd.

Vacsora: Halrudak zöldbabbal

Hozzávalók:

  • 4 db előpanírozott, mirelit halfilé rúd
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 20 dkg főtt (konzerv) zöldbab
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld

Elkészítés:
Tedd a  fagyott hal rudakat kiolajozott tűzálló tálba, és süsd mindkét oldalukat előmelegített, forró sütőben kb. 10-10 percig. (Mikrohullámú sütőben elég négy percig sütnöd őket!) Egy kevés vízben forrósítsd át a főtt, konzerv zöldbabot és keverd át petrezselyemmel. Egy tányérra rendezd el ízlésesen a sült hal rudakat és a zöldbabot. Forrón fogyaszd!

Második nap

Hozzávalók:

  • 1,5 kg friss, kimagozott, felkockázott piros, vagy sárgahúsú görögdinnye – 6 adagra elosztva
  • 6 szelet light Lapka sajt (Medve)
  • 6 szelet előre szeletelt tökmagos kenyér

Elkészítés:
Tegyél 1 szelet tökmagos kenyérre 1 szelet sajtot (a sajtot ráolvaszthatod mikrohullámú sütőben is a kenyérre). Fogyaszd el a kenyeret, egy adag dinnyével kb. 1-1,5 óránként. 

Harmadik nap

Reggeli: Parajos tojásos szendvics

Hozzávalók:

  • 10 dkg friss paraj levél
  • 10 dkg olívás kenyér
  • 1 db tükörtojás
  • 1 mokkáskanál olaj
  • 2 dkg light margarin

Elkészítés:
Pici forró olajon süsd készre a tükörtojást. A kenyeret kend meg margarinnal, rakd meg a megmosott, lecsepegtetett parajlevelekkel, és tedd rá a tükörtojást. Sózd meg és frissen fogyaszd!

Tízórai: Dinnye falatok dióval

0012845_3.jpg ()

Hozzávalók:

  • 15 dkg kimagozott, kockára vágott (10 db), görögdinnye
  • 10 db fél dió

Elkészítés:
Szúrj fel egy dinnyekockára egy fél diót és frissen fogyaszd! (A falatkákhoz használhatsz szendvics lándzsát, vagy fogpiszkálót) 

Ebéd: Csirke májas, rakott zöldség kavalkád

Hozzávalók:

  • 10 dkg csirkemáj
  • 1 kávéskanál olaj
  • 10-10 dkg vékonyra szeletelt kelkáposzta, póréhagyma, cukkini, paradicsom
  • 1 dl 1, 5 % -s tej
  • 2 dkg margarin
  • 2 dkg liszt
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • só, őrölt bors, majoranna, petrezselyem zöld – ízlés szerint

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. A margarinon futtasd meg a lisztet és a tejjel felengedve készíts tejmártást. Amíg hűl, olajozz ki egy hőálló edényt, tedd bele a szeletelt kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit és paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezd a zöldségeket. Vágd fel csíkokra a májat, ízesítsd  majorannával, és forró olajon 1 perc alatt pirítsd át. Halmozd a zöldségekre a darabkákat. A kihűlt tejmártásba keverd bele a reszelt sajtot, fűszerezd ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal és öntsd le vele a májas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 15 percig süsd meg. Melegen vagy hidegen fogyaszd!

Uzsonna: Dinnyés fondü

Hozzávalók:

  • 10 dkg kockára vágott, kimagozott görögdinnye
  • 2 dkg mentás keserű csoki
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés:
A mentás keserű csokit aprítsd össze, tedd tálkába, majd a vizet ráöntve olvaszd fel mikrohullámú sütőben. A dinnyekockákat szúrd villára és mártogasd forró csokiba.

Vacsora: Dinnyés lencsesaláta mozzarellával

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt lencse
  • 10 dkg kimagozott, apróra összevágott, görögdinnye
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál mustár
  • 5 dkg lencse csíra
  • 5 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:
Először az öntetet készítsd el. 1 dl joghurtban keverd el az almaecetet, az összevágott dinnyehúst és mustárt. Egy tálban keverd össze a főtt lencsét, a metélt csírákat és ízesítsd az öntettel. Jól keverd össze a hozzávalókat, és apróra vágott sajttal megszórva fogyaszd!

Tudtad?
– Szeptemberben, Lőrinc nap után már csökkenhet a dinnye élvezeti értéke?
– A dinnyéből félig fagyottan, merülő mixerrel, pici méz hozzáadásával, finom szorbet készíthető.
– A dinnyét tartósítani is lehet? Száraz hűvös helyen, mésszel, viasszal, vagy hamuval kende be az egész, sérülésmentes gyümölcsöt. Utána csomagold papírba vagy szalmába úgy, hogy  darabok ne érjenek egymáshoz. Fa, vagy papírládákban akár karácsonyig is kitarthat.
– A dinnye héjában (kis mennyiségben a dinnyehúsában is) jelentős mennyiségű ún. citrullin nevű anyag található, amelynek érlazító hatása van, mellékhatások nélkül. Ám a dinnye héjának fogyasztása ennek ellenére senkinek sem ajánlott!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X