Főoldal > DIÉTA > Tippek puffadás, görcsök és gyomorégés ellen

Tippek puffadás, görcsök és gyomorégés ellen

diétafogyókúrapuffadás
0

Írta:

Mit tehetek puffadás ellen?Alig tudod begombolni a nadrágodat, akkora a hasad, mintha legalább háromhónapos terhes lennél, mindennek tetejébe a közérzeted is pocsék? A bosszantó felfúvódást többnyire a bélgázok okozzák, amelyekért gyakran a szénsavas italok, a megemészthetetlen cukor- és ballasztanyagok tehetők felelőssé. De a tejfehérjére, a laktózra vagy a lisztben található gluténre való érzékenység is előidézhet […]

Mit tehetek puffadás ellen?
Alig tudod begombolni a nadrágodat, akkora a hasad, mintha legalább háromhónapos terhes lennél, mindennek tetejébe a közérzeted is pocsék? A bosszantó felfúvódást többnyire a bélgázok okozzák, amelyekért gyakran a szénsavas italok, a megemészthetetlen cukor- és ballasztanyagok tehetők felelőssé. De a tejfehérjére, a laktózra vagy a lisztben található gluténre való érzékenység is előidézhet hasonló panaszokat.

Tanácsaink:

  • Gyakori puffadás esetén célszerű kivizsgáltatni, nem áll-e valamilyen betegség vagy intolerancia/allergia a háttérben. A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által kiadott kis zöld füzetek segítenek eligazodni a fogyasztható termékek között (innen rendelheted meg: www.taplalekallergia.hu).
  • Mondj le a puffasztó ételekről (bab, borsó, káposzta), a kávéról, a csokoládéról, az alkoholos italokról, a savanyúságokról és a szénsavas üdítőitalokról.
  • Élvezd a lassú és nyugodt étkezéseket, rágd meg jól a falatokat, beszélj keveset evés közben, így kevesebb levegőt nyelsz le.
  • A szelek távozását segítik az olyan emésztést serkentő fűszerek, mint a kömény, az édeskömény és az ánizs.
  • Tégy egy lenkendőt meleg vízbe, majd helyezd a hasadra. Egy száraz törülközővel fedd le, és pihenj 20 percen át.
  • Sokat segíthetnek a probiotikumok is, ezeket a tejtermékekben (natúr joghurt, kefir) találhatod meg.

0010257_1.jpg ()

Mi a megoldás hasgörcs esetén?
Normál esetben az idegi impulzusok gondoskodnak arról, hogy a gyomor és a bélrendszer az általunk felvett táplálékot építőelemeire bontsa, feldolgozza és kiválassza szervezetünkből. Ha ezt a ritmust valami megzavarja, a hasunk fájni fog. Ritmuszavart idézhet elő például a túl szűk nadrág viselete, a sok ülés, a zsíros ételek fogyasztása, a túlevés vagy a stressz.

Tanácsaink:

  • A legjobb, ha lemondasz a nikotinról és az alkoholról. Fogyassz viszont sok folyadékot (ásványvizet vagy gyógyteát).
  • Egy hasra helyezett melegítő palack segíthet a görcsoldásban.
  • Főzz meg egy maroknyi levendulát két liter vízben, majd hagyd állni 15 percig. A főzetet öntsd bele egy kád meleg vízbe, és ülj bele negyed órára.
  • Állj fel az íróasztalod mellől, és sétálj pár percet a folyosón vagy az épület körül.

Mennyire veszélyes a gyomorégés?
A probléma hátterében gyakran lelki feszültség, túlságosan sok étel elfogyasztása vagy a gyomorszáj záróizmának gyengesége állhat. Addig nincs nagy baj, amíg a gyomorsav a nyelőcsőbe nem kerül – ez esetben már refluxról beszélünk. A refluxot már mindenképpen kezelni kell, különben a nyelőcső nyálkahártyájának gyulladása léphet fel, ami a legrosszabb esetben nyelőcsőrákhoz is vezethet.

Tanácsaink:

  • Fogyassz többször kis adagokat, és kerüld a zsíros és a csípős ételeket. A legjobb, ha este hat óra után már nem eszel semmit, illetve a vacsorát követően sétálsz egy nagyot.
  • Evés után ne feküdj le azonnal.
  • Kerüld a csokoládé, a savas gyümölcsök, a fehérbor és a röviditalok fogyasztását, mert ezek fokozzák a gyomorsavképződést. Akut bántalmak esetén a szódabikarbóna – mivel semlegesíti a gyomorsavat – vagy egy teáskanál tejben elkevert rizsliszt is gyógyír lehet, amit egy kis fahéjjal ízesíthetsz.
  • Kanalazz el egy pohár szobahőmérsékletű biojoghurtot, és szórj bele pár szem hámozott mandulát.

Arról, hogy mit tehetsz, ha stresszes helyzetben hasmenésed van, vagy ha székrekedésben szenvedsz, esetleg ideges gyomorral indulsz munkába, a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X