Főoldal > DIÉTA > 6 tipp az egészséges ebédhez

6 tipp az egészséges ebédhez

diétaebédegészségesfogyókúra
0

Írta:

A rohanó hétköznapokon nem törődünk azzal, hogy mi kerül a tányérunkra. Ebédidőben sokszor csak leszaladunk a munkahelyi menzára vagy a közeli gyorsétterembe. Az csak a legritkább esetben jut eszünkbe, hogy ételünk tartalmazza-e a szervezet számára szükséges tápanyagokat: vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Ahhoz, hogy a munkahelyeden is be tudd tartani az egészséges étkezés szabályait, nincs szükség […]

A rohanó hétköznapokon nem törődünk azzal, hogy mi kerül a tányérunkra. Ebédidőben sokszor csak leszaladunk a munkahelyi menzára vagy a közeli gyorsétterembe. Az csak a legritkább esetben jut eszünkbe, hogy ételünk tartalmazza-e a szervezet számára szükséges tápanyagokat: vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Ahhoz, hogy a munkahelyeden is be tudd tartani az egészséges étkezés szabályait, nincs szükség feltétlenül gyökeres életmódváltásra. Az egészséges munkahelyi táplálkozáshoz csak egy kis figyelemre van szükség és meglátod: a munkához is több energiád lesz!

1. Tipp: Legyen az ebéd a főétkezés!
Az ebédszünet megspórolásával lehet, hogy több időd jut a feladataid elvégzésére – ám néhány órával a kutyafuttában bekapott szendvics után fáradt leszel és lankadni fog a figyelmed. Ha napközben szinte semmit sem eszel, este pedig kifosztod a hűtőt, ne csodálkozz, ha szaporodnak majd a zsírpárnáid. Oszd be helyesen az idődet. A főétkezést tudd le este hat óra előtt, mert a késői étkezés nagyon megterheli az emésztőszerveket – ezért éjszaka biztosan álmatlanul fogsz majd forgolódni.

2. Tipp: Fogyaszd az otthonit!
Elsőnek időigényesnek tűnik, de ilyenkor az előző esti vacsorából megmaradt finomságokat is felhasználhatod. Tuti recept a finom zöldsaláta egy szelet grillezett pulykamellel. Ha laktatóbb falatokra vágysz, készíts durumtésztából egytálételt, amely tápláló, egészséges és nem terheli meg nagyon a gyomrodat.

0010406_1.jpg ()

3. Tipp: Válaszd az egészségeset!
Akkor sem kell lemondanod az egészséges ételekről, ha nincs időd a másnapi ebéd elkészítésével bíbelődni és szívesen eszel a munkahelyi menzán. Ám ne feledd az alapszabályt: kerüld a gyorséttermeket! Többnyire a munkahelyi menzán is többféle étel közül választhatsz, így ha teheted, kerüld  a zsíros fogásokat, a finomított lisztből készült tésztákat!Első fogásnak válasz bármilyen zöldséges levest, így a szervezeted számára szükséges folyadékmennyiségről is gondoskodsz. Második körben fogyassz sovány csirkét esetleg pulykahúst salátával vagy vitamindús zöldségekből készült főzeléket. A burgonyaköretet helyettesítsd párolt zöldséggel. Ez utóbbi sok értékes tápanyagot tartalmaz és könnyen emészthető.

4. Tipp: Nassolj gyümölcsöt!
A kora délutáni órákra leesik a vércukorszintünk, ezért  álmosabbnak érezzük magadat. Ilyenkor nyúl mindenki valamilyen nassolnivalóhoz.  Ha kívánod az édességet, a finomított lisztből készült, cukros sütemények és csokoládék helyett nassolj gyümölcsöt.
Válassz a szezonnak megfelelően (pl. epret, barackot vagy szőlőt)! Ha erre nincs mód, akkor reggel tegyél be egy almát vagy narancsot. Banánt a magas kalóriatartalma miatt inkább reggelire fogyassz.

5. Tipp: Ne az íróasztalod mellett ebédelj!
Bármilyen sok a munkád, az ebéded ne a számítógéped előtt fogyaszd el! Az étkezés utáni kínos teltségérzetet már azzal is csökkentheted, amíg az utca végén lévő étteremből az irodáig visszasétálsz, vagy fellépcsőzöl az emeletre. Időzítsd okosan az ebéd időpontját. Ha teheted a finom falatok után sétálj legalább egy negyedórát, menj vissza kerülővel a munkahelyedre. Kiszellőzött fejjel a munkához is újult erővel láthatsz hozzá és sokkal hatékonyabban tudsz majd dolgozni.

+ 1 Tipp: Legyen vésztartalékod!
Akármennyire  törekszel az egészséges étkezésre, bármikor előfordulhat, hogy egy elhúzódó értekezlet vagy sürgős határidő miatt nem tudsz az szokott időpontban étkezni. Fontos, hogy ilyenkor mindig legyen kéznél valami, amivel az éhséget elűzheted. Ilyen esetekre tarts a fiókodban egy light  müzliszeletet, vagy egy kis aszalt gyümölcsöt (például almakarikát, ananászt, vagy szilvát) de csökkenti az éhséget a mandula és a dió is.   


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X