Főoldal > DIÉTA > 7 tipp, hogy tartsd a súlyod

7 tipp, hogy tartsd a súlyod

diétatipp
0

Írta:

Kevés olyan nő van a világon, aki legalább egyszer ne fogyókúrázott volna az élete során. Vannak, akik a gyors, néhány napos koplalásra esküsznek, míg mások inkább hosszú távú, a mindennapok rendjébe könnyebben beilleszthető diétákat választják. Bár az utóbbi módszer kétségkívül eredményesebb és egészségesebb, ám egyszer eljön az az időszak is, amikor úgy érzed, képtelen vagy […]

Kevés olyan nő van a világon, aki legalább egyszer ne fogyókúrázott volna az élete során. Vannak, akik a gyors, néhány napos koplalásra esküsznek, míg mások inkább hosszú távú, a mindennapok rendjébe könnyebben beilleszthető diétákat választják. Bár az utóbbi módszer kétségkívül eredményesebb és egészségesebb, ám egyszer eljön az az időszak is, amikor úgy érzed, képtelen vagy ellenállni egy kiadós pörköltnek vagy egy finom habos süteménynek. Ha időnként engedsz a csábításnak, még nem kell lemondanod a karcsúságról. Tippjeink segítenek, hogy diétázás nélkül is megőrizhesd az alakod!

1. Ne hagyd ki a reggelit!

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a reggeli. Akik éhgyomorral indulnak el munkába, nemcsak többet esznek a nap folyamán, de a teljesítőképességük is romlik. Még ha sietsz is, kapj be pár kanál gyümölcsös, cukormentes müzlit – ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legtáplálóbb módja a reggelinek.

2. Készíts evés ütemtervet!

0008856_1.jpg ()

Ütemezd be magadnak az evések időpontját. Az utolsó időpont után már közelébe se menj a konyhának. A karcsúság legádázabb ellensége a nassolás – az esti tévézés közben elmajszolt csoki hirtelen emeli meg a vércukorszintet és utána csak még éhesebb leszel. Ha édességre vágysz, egyél egy finom light joghurtot vagy kapj be 2-3 szem fügét. Ha ezután rögtön fogat mosol, könnyen elejét veheted a további nassolásnak. 

3. Szomjcsillapítás másképp!

A cukros üdítők észrevétlenül növelik a napi kalória bevitelt és előbb-utóbb éhesnek érzed magad tőlük. Csillapítsd a szomjadat ásványvízzel, zöldséglevekkel, vagy cukormentes citromos teával! Bánj óvatosan az alkoholos italokkal is! A koktéloknak, édes boroknak, apereitifeknek magas a kalóriatartalma, ezért ezek fogyasztását korlátozd a hétvégékre. Ne feledd: akkor is csak mértékkel kortyolgass belőlük! 

4. Sok-sok zöldséget és gyümölcsöt!

Kezdd az étkezéseket egy finom zöldséglevessel vagy zöldsalátával. A főételből sokkal kevesebbet fogsz falatozni. A húsfélékből mindig kevesebbet szedj a tányérodra, de vegyél bőven a rizs- vagy zöldségköretből! A hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse) és az egyéb zöldségek rengeteg ásványi anyagot, rostot tartalmaznak, így ezekkel nagyon hamar jól lehet lakni. A konyhádban mindig legyen gusztán elrendezett gyümölcstál. Sütemények helyett válogass inkább belőlük.  

5. Válaszd a teljes kiőrlésűt!

A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér- és tésztafélék nemcsak egészségesebbek finomított társaiknál, de laktatóbbak is. Fehérkenyér helyett válassz rozs- vagy grahamlisztből készültet, a milánói spagettit pedig durumlisztből készült tésztából főzd!

6. Sétálj többet!

A kilók ellen még a diétánál is hatékonyabb a mozgás. Próbálj minél több olyan tevékenységet végezni a nap folyamén, amely közben sétálhatsz! Liftezés helyett lépcsőzz,  a kisebb távolságokat inkább gyalog tedd meg! Ha pontosan szeretnéd tudni, mennyit is mentél  egy nap, szerezz be egy lépésmérőt. Meg se állj addig, amíg a készülék legalább tízezer lépést nem jelez!

7. Válaszd a light-ot!

Amikor csak teheted, light változatot vásárolj a salátaöntetekből, majonézből, tejtermékekből, és amiből csak lehet. Ezeknek az ízén biztosan nem veszel majd észre különbséget viszont különösebb erőfeszítés nélkül spórolhatsz meg több száz kalóriát.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X