Főoldal > DIÉTA > Vitaminpótlás sütőtökkel

Vitaminpótlás sütőtökkel

antioxidánssütőtök
0

Írta:

A sütőtököt már a mexikói indiánok is termesztették, de hamar kedvelt finomság lett nálunk is: ha megcsípte a dér, kemencében megsütötték, és finom csemegeként került az asztalokra, ahogy ízletes magja is.  Miért értékes még a sütőtök? kiváló A-, C- és B-vitaminforrás sok foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz húsának élénk narancssárga színe is árulkodó: gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, így jótékonyan hat a szív-, érrendszerre […]

0008095_1.jpg ()

A sütőtököt már a mexikói indiánok is termesztették, de hamar kedvelt finomság lett nálunk is: ha megcsípte a dér, kemencében megsütötték, és finom csemegeként került az asztalokra, ahogy ízletes magja is. 

Miért értékes még a sütőtök?

  • kiváló A-, C- és B-vitaminforrás
  • sok foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz
  • húsának élénk narancssárga színe is árulkodó: gazdag anitoxidáns hatású karotinoidokban
  • káliumtartalma elősegíti a vér tisztítását, így jótékonyan hat a szív-, érrendszerre
  • a benne lévő A-vitamin jó hatással van a pattanásos bőrre
  • magjának magas E-vitamin tartalma segít a káros szabad gyököket hatástalanítani

Tudtad?
Eleink a sütőtököt nemcsak íze miatt, gyógyító hatásáért is szívesen fogyasztották, például vese- és máj betegségeknél vagy köszvény esetén. A javasasszonyok a pirított magnak is ismerték különleges hatását: szívesen rágcsálták hashajtó- és béltisztító tulajdonsága miatt, és hatékony féregűzőnek tartották.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X