Főoldal > DIÉTA > Tartós fogyás gyorsan? – Az amerikai álom

Tartós fogyás gyorsan? – Az amerikai álom

fogyókúralevel-diéta
0

Írta:

15 nap – mínusz 10-15 kg? A diéta alatt minimálisra kell csökkenteni a zsírok, szénhidrátok és fehérjék bevitelét. Ez azt jelenti, hogy egy rövid időre le kell mondani a tejtermékekről (a tejföl kivételével), tésztafélékről, vöröshúsokról és az édességekről is. Reggelire egy szem narancsot, 2 szelet kétszersültet, és 1 csésze édesítőszerrel ízesített teát/kávét lehet enni. A […]

15 nap – mínusz 10-15 kg?

0008062_1.jpg ()

A diéta alatt minimálisra kell csökkenteni a zsírok, szénhidrátok és fehérjék bevitelét. Ez azt jelenti, hogy egy rövid időre le kell mondani a tejtermékekről (a tejföl kivételével), tésztafélékről, vöröshúsokról és az édességekről is. Reggelire egy szem narancsot, 2 szelet kétszersültet, és 1 csésze édesítőszerrel ízesített teát/kávét lehet enni. A nap további részében paradicsomot, zöldsalátát, narancsot, tejfölt és tojást kell fogyasztani. A kúra öt napig tart, ám aki elég kitartó, egymás után háromszor is megismételheti a diétát. Ennyi idő alatt 10-15 kilótól is megszabadulhatsz.
Tipp: Ezt a diétát csak akkor próbáld ki, ha teljesen egészséges vagy, és gyorsan szeretnél leadni néhány kilót. Ha nem érzel magadban elég kitartást az egyhangú étrendhez, akkor inkább próbálkozz egy-, kétnapos léböjtkúrával, vagy iktass be heti egy gyümölcsnapot!

Tihanyi András dietetikus szakértőnk véleménye a diétáról:

  • A szakemberek és tájékozott olvasóink jól tudják, hogy gyorsan fogyni csak éhezéssel lehet. Otthon végezve a diétázást, soha nem szabad a szakember által nőknek javasolt 1200 és férfiaknak ajánlott 1500 kcal alá mennünk energia-bevitelünkkel, még akkor sem, ha egészségesek vagyunk – az így elérhető eredmény heti 0,5-1 kg.
  • Az 1000 kcal alatti étrendek ugyan gyors fogyást eredményeznek, de a fogyás ilyenkor nem elsősorban a testzsírból történik! A fogyás fő oka az alacsony energia-bevitel esetében a nem megfelelő tápanyagbevitel, vízvesztés és izom-, illetve aktív szövet vesztés, némi zsírveszteséggel együtt.
  • Az étrend dietetikai szempontból egyhangú, csak kétszersült, alig néhány gyümölcs és zöldség, illetve pár állati eredetű élelmiszer kerül elfogyasztásra követésekor. Az 5 illetve 15 napos időtartam miatt azonban nem alakulnak ki könnyen hiányállapotok és nagyobb ártalmak a kipróbálásakor. A zöldségek, gyümölcsök, kétszersült elsősorban a szénhidrát és rost, a tojás és a tejföl, a húsok a fehérje és zsírbevitelhez járulnak hozzá. A kalcium- és fehérjebevitel a szükségesnél alacsonyabb (a diétában fő forrásnak számító tejföl és túró mennyisége ehhez túl kevés), ugyanez igaz sok egyéb vitaminra és ásványi anyagra is.
    A jó minőségű növényi vagy halolajok esszenciális zsírsav igényünket is kielégítenék, ezen zsírsavak kis mennyisége is hiba az étrendben. Az étrend tehát egészséges embernek is árt – bár más, még extrémebb módszerekhez képest kevésbé – különböző egészségügyi problémák esetén pedig komoly veszélyei lehetnek. A dietetikus által készített étrenddel szemben nincs egyénre szabva, így nem veszi figyelembe az egyéni különbségeket. Bár az ígért maximális fogyási ütem – ha önmagában alkalmazzuk – úgyszólván elérhetetlen követésekor – árt az is, hogy egy olyan álomvilágba ringatja a diétázót, amelyben a felesleg két hét alatt megszüntethető.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X