Főoldal > DIÉTA > Karcsúság francia módra

Karcsúság francia módra

diétafogyókúrakarcsúság
0

Írta:

Bár a franciák nagy ínyencek híréban állnak, és nem vetik meg a finom falatokat – mint például a zsíros sajtokat, a croissant-t vagy a finom borokat –, a párizsi nők mégis elképesztően csinosak. Hogy mi a titkuk? A franciák az ebédet tekintik főétkezésnek és ehhez szigorúan tartják magukat. Este éppen csak bekapnak valamit. Az étkezéseik […]

Bár a franciák nagy ínyencek híréban állnak, és nem vetik meg a finom falatokat – mint például a zsíros sajtokat, a croissant-t vagy a finom borokat –, a párizsi nők mégis elképesztően csinosak.

0008024_1.jpg ()

Hogy mi a titkuk?
A franciák az ebédet tekintik főétkezésnek és ehhez szigorúan tartják magukat. Este éppen csak bekapnak valamit. Az étkezéseik kisebb szertartáshoz hasonlítanak, a család még akkor is megpróbál összejönni az ebéd erejéig, ha egyébként nagyon elfoglaltak. Franciaországban kisebb a hagyománya a nassolásnak is: két étkezés között sütemény és csokoládé helyett mogyorót vagy gyümölcsöt majszolnak a legszívesebben.  

A francia paradoxon
Francia kutatások figyeltek fel arra a jelenségre, hogy Franciaország egyes vidékein meglepően alacsony a szív- és keringésrendszeri megbetegedések aránya. Kimutatták, hogy a telített zsírsavakban gazdag táplálkozás, a mozgáshiány ellenére, az étkezések mellé 2-3 pohár bort elfogyasztók körében alacsonyabb az érrendszeri megbetegedések száma. A bor alkotóit megvizsgálva rájöttek, hogy a szőlő gyümölcsében többfajta polifenol vegyület található, amelyek gyulladásgátló hatásúak, és fokozzák a szervezet ellenálló erejét. A polifenolok segítenek a vércukorszint – és vérnyomás szabályozásában és rugalmasan tartják a véredényeket. Az egyik polifenol komponens a rezveratrol, amelyet már a japán orvosok is régóta használnak az érelmeszesedés-, allergiás- és gyulladásos betegségek megelőzésére. A mértékletes borfogyasztás csökkenti az össz-koleszterinszintet, és növeli az érfalvédő HDL- koleszterin szintjét.

Tippünk
Próbáld ki a francia előételeket – egy kis reszelt zöldséget vagy pár falat sajtot! A franciák a nagy bevásárlóközpontokkal szemben még mindig előnyben részesítik a kisebb üzleteket, piacokat. Így mindig friss étel kerül az asztalukra, de ez a módszer a mozgás szempontjából sem utolsó – ne restelld te sem végigjárni a piacokat a finomabb falatok reményében!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X