Főoldal > DIÉTA > Céklakúra a jó emésztésért

Céklakúra a jó emésztésért

céklaemésztés
0

Írta: and

Miért épp a cékla? A cékla színét adó természetes színezék – az ún. betanin – az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted – ez teljesen normális. A céklának alacsony az energiatartalma – 100 grammban mindössze 31 kalória található […]

Miért épp a cékla?

  • A cékla színét adó természetes színezék – az ún. betanin – az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében. Ne ijedj meg, ha a háromnapos kúra alatt elszíneződik a vizeleted, székleted – ez teljesen normális.
  • A céklának alacsony az energiatartalma – 100 grammban mindössze 31 kalória található – amelynek nagy része szénhidrátból áll.
  • Az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, amely fontos emésztést elősegítő rostanyag 
  • Gazdag B1-vitaminban (a szénhidrát anyagcserében és a máj regenerálódásában van fontos szerepe), B2 vitaminban (segíti a zsírsavak lebontását), biotinban  (fontos szerepet játszik az anyagcserében) és folsavban (segíti a magzat megfelelő fejlődését)
  • Sok ásványi anyagot tartalmaz: a kálium részt vesz az idegrendszeri ingerületek átvitelében és az izomműködésben, a réz segíti a zavartalan vérképzést, és a központi idegrendszer megfelelő működését, a mangán serkenti az enzim termelést és az anyagcserét
  • A benne lévő vas könnyen felszívódik a szervezetben

Az alábbi 3 napos programmal sokat tehetsz fittséged és egészséged megőrzéséért.

Első nap                     

Reggeli: 2 dl kapros joghurt, céklás melegszendvics

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
2 dl joghurt
1 evőkanál apróra vágott friss kapor
10 dkg főtt cékla (salátából vagy konzervből)
10 dkg toast kenyér (4 szelet)
4 szelet lapka sajt

Elkészítés:
A joghurtba keverjük a kaprot, és kevés sóval ízesítjük. A kenyerekre tesszük a sajt szeleteket, megrakjuk a vékonyra szeletelt céklával és melegszendvics-sütőben készre sütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Tízórai: Céklás retek-shake

0007754_1.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
2 dl céklalé
20 dkg friss jégcsap retek

Elkészítés:
A retket felaprítjuk, és 2 dl céklalével felöntve mixerrel össze turmixoljuk.

Ebéd: Sült hekk céklás almasalátával

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
25 dkg hekk
1 teáskanál olaj
20 dkg kész céklasaláta
20 dkg alma
só, ecetes torma, őrölt bors, hal-fűszerkeverék és citrom - ízlés szerint

Elkészítés:
A beirdalt és ízlés szerint fűszerezett, citromozott halat forró olajra tesszük, és 10 -10 perc alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. A céklát felcsíkozzuk, az almát nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeljük, és pici sót teszünk rá. Összekeverjük a céklát és a fekete retket. Aki szereti, tormával, őrölt fehér borssal megbolondíthatja. A sült hal mellé fogyasztjuk.

Uzsonna: Banános túrókrém

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 kávéskanál méz
10 dkg érett banán
5 dkg túró
0, 5 dl kávétejszín

Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, és hozzáadjuk a felkockázott banánt, a mézet és a tejszínt. Utána alaposan átkeverjük. Frissen fogyasztjuk.

Vacsora: Petrezselymes, fokhagymás lencsesaláta

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg főtt lencse
2 gerezd szétnyomott fokhagyma
3 evők. almaecet
1 nagy csokor összevágott petrezselyemzöld
1 evőkanál mustár
5 dkg lencsecsíra
5 dkg mustárcsíra
1 dl 12%-s tejföl

Elkészítés:
Először az öntetet készítjük el: 1 dl tejfölben elkeverünk 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 3 evők. almaecetet, 1 nagy csokor összevágott petrezselyemzöldet és 1 evők. mustárt. Egy tálban összekeverjük a főtt lencsét, a metélt csírákat és az öntettel ízesítjük. Jól összeforgatjuk és fogyasztjuk.

Második nap

0007754_2.jpg ()

Cékla leve korpás Abonettel 

Hozzávalók 1 főre 1 napra:
1 kg, megfőtt, meghámozott céklagumó (kb.1,5 kg nyersen)
12 szelet korpás Abonett

Elkészítés:
A főzéshez körülbelül egyforma nagyságú gumókat választunk és – a héjában főtt burgonyához hasonló módon – megfőzzük őket. (A főzés előtt alaposan letisztítjuk a földdel szennyezett gumókat!) A levet elosztjuk hat adagra, és megiszunk belőle egy adagnyit 1,5-2 óránként 
Minden adaghoz elfogyasztunk két szelet korpás Abonettet is.

Harmadik nap             

Reggeli: Mangós kukoricapehely íróval

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dkg aszalt mangó
3 dkg kukoricapehely
1 dkg méz
2 dl író

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük és 5 perc után fogyasztjuk.

Tízórai: 3 dl limonádé, 2 db Albert keksz

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 dl víz
1 mokkáskanál méz
2 evőkanál citromlé
2 db Albert keksz,

Elkészítés:
A 3 dl vizet elkeverjük a citromlével és a mézzel. Albert kekszet fogyasztunk mellé.

Ebéd: Csirkehússal töltött cékla

0007754_3.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
3 db (30 dkg-nyi) főtt cékla
100 gr grill csirkemell (vagy sima csirkemell ízlés szerint fűszerezve, pici olajon átsütve)
0, 5 dl 12%-s tejföl,
só, őrölt kömény, olaj

Elkészítés:
Megfőzzük a 3 db céklát. Hámozás után kikaparjuk a közepét és a kaparékot félretesszük. Utána elkészítjük a tölteléket: a grill csirkemell húst és a kikapart céklahúsát apróra vágjuk, összekeverjük a tejföllel és ízlés szerint fűszerezzük. A masszát a visszatöltjük a kivájt céklába. Olajjal kikent tűzálló tálba rakjuk és előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Uzsonna: 3 dl fokhagymakrém-leves

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
1 kis zacskó fokhagymakrém-leves
3 dl forró víz
1 teáskanál apróra vágott metélőhagyma

Elkészítés:
A port elkeverjük 3, 5 dl vízzel és a tasakon leírt módon elkészítjük a levest. Metélőhagymával ízesítjük, forrón tálaljuk.

Vacsora: Céklás zellerragu      

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség)
20 dkg főtt cékla
20 dkg zeller
1 db keményre főtt tojás
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál tejszínes torma
1 dl víz
őrölt bors, só,
1 nagy csokor zellerzöld

Elkészítés:
A főtt, durvára reszelt céklát összekeverjük 20 dkg finomra reszelt zellerrel. Elkészítjük az öntetet: 1 dl vízben ízlés szerint elkeverünk 2 evőkanál ecetet, 1 evőkanál tejszínes tormát, egy kis őrölt borsot és nagy csokor apróra vágott zellerzöldet. Az öntettel lelocsoljuk a reszelt céklát és a zellert, jól átkeverjük és tálaljuk. Tálaláskor megszórjuk a kockára vágott főtt tojással.

Ne feledd, hogy a kúra akkor lesz igazán sikeres, ha az ételek mellé minden nap két liter vizet is elfogyasztasz!

Tudtad-e?
– A cékla szép lila  színű, ezért az élelmiszergyártók gyakran használják természetes színezékként (az élelmiszerek csomagolásán E-412 számmal jelölik)
– A céklának kellemesen, édeskés az íze, ezért akár magában, akár más zöldségfélék levével keverve, finom turmixot készíthetsz belőle
– A céklát már nálunk is lehet kapni granulátum formájában – víz hozzáadásával zamatos italt készíthetsz belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X