Főoldal > DIÉTA > Bőrszépítő karcsúsodás – A Perricone-diéta

Bőrszépítő karcsúsodás – A Perricone-diéta

perricone diéta
0

Írta:

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak és a szigorú diéták megviselhetik a bőrünket, hiszen a fontos vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt ráncosodni kezdhet vagy petyhüdtté válhat. Ezt felismerve Nicholas Perricone amerikai bőrgyógyász professzor olyan étrendet állított össze, amely nemcsak abban segít, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóinktól, de bőrünknek is visszaadja fiatalos ragyogását. Emiatt a […]

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak és a szigorú diéták megviselhetik a bőrünket, hiszen a fontos vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt ráncosodni kezdhet vagy petyhüdtté válhat. Ezt felismerve Nicholas Perricone amerikai bőrgyógyász professzor olyan étrendet állított össze, amely nemcsak abban segít, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóinktól, de bőrünknek is visszaadja fiatalos ragyogását. Emiatt a sztárvilágban is nagy népszerűségnek örvend, lelkes híve többek között Jennifer Lopez, Julia Roberts és Bruce Willis.

 

Hogyan működik?

0007908_1.jpg ()

A diéta olyan ételek fogyasztására épül, amelyek a bőr sejtjeit, szöveteit károsító szabadgyököket elűző antioxidánsokat tartalmaznak. Az étrend zsírban szegény, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, nagy arányban található benne C- és az E-vitamin. A diéta sikeressége azon alapul, hogy a jelentős mennyiségű antioxidáns növényi rostokkal kombinálva méregteleníti a szervezetet és védi a bőrt.
Nicholas Perricone kutatásai szerint a cukormolekulák összekapcsolódnak a kollagénrostokkal (a bőr alkotóelemeivel), és merevvé teszik azokat, ezért a diéta idején kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket. Ugyanakkor bőségesen ehetünk halféléket, amelyekkel jócskán juttathatunk gyulladáscsökkentő, bőrfeszesítő hatású omega-3 zsírsavat a szervezetünkbe. A diéta során az olívaolaj fogyasztása is javasolt, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz a bőr számára igen fontos E-vitamint. Ajánlottak a piros bogyós gyümölcsök is, mert magas C-vitamin tartalmuknak köszönhetően megóvják a sejteket a káros hatásoktól.

Kiknek ajánlott?

Mindenkinek, aki egészséges és feszes bőrre vágyik, és közben szeretne néhány (4-6) kg-os súlyfeleslegétől is megszabadulni. A halhús fehérjéire érzékenyek azonban semmiképp ne válasszák ezt a diétát.

Mire figyelj?

– Vannak bőrbarát, illetve a bőrnek kifejezetten ártó ételek. Utóbbiakat a diéta során kerülni kell. Ilyenek a zsírban gazdag (pl. szalonna, pizza), vagy a magas cukortartalmú élelmiszerek (sütemények, banán). Le kell mondani a fehér rizsről, a fehér lisztről, a burgonyáról, a kukoricáról és a tésztafélékről is.
– A bőrnek huszonnyolc napra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő táplálékbevitel mellett megújítsa önmagát, ezért aki a fogyókúrával egybekötve teljes „bőrrenoválást” akar tartani, annak érdemes a diétát négy hétig végeznie. A legrövidebb, bőrfrissítő változat három napig tart.

Ajánlott ételek:

  • Halfélék (lazac, pisztráng, tonhal, rák, hering, busa): omega-3 zsírsav tartalmuknak köszönhetően gyulladáscsökkentőek, jó hatással vannak az erekre, csökkentik az étvágyat, lassítják az éhségérzet kialakulását.
  • Gabonafélék (árpa, zab, hajdina): nagy a tápértékük, és gazdagok bőrvédő vegyületekben.
  • A sötétzöld zöldségfélék (spenót, brokkoli, kelkáposzta, mangold, búzafű, salátafélék) vasban és antioxidánsban dúsak.
  • Az élénksárga zöldségek és gyümölcsök (sárgadinnye, sárgabarack, sárgarépa, sütőtök, citrusfélék) nagy mennyiségű likopént tartalmaznak, ez megakadályozza a kollagén károsodását és felfrissíti a fáradt, fénytelen bőrt. A bennük lévő béta-karotin a kiszáradástól óv.
  • A piros gyümölcsök (áfonya, málna, ribizli, eper) tele vannak öregedésgátló és kollagénhelyreállító antioxidánsokkal és C-vitaminnal.
  • Rendszeresen kell fogyasztani olívaolajat, tojást, sovány sajtokat, joghurtot és kefirt.
  • A gyümölcsöket nyersen, a halat és a csirkemellet roston sütve, grillezve, a zöldségeket grillezve vagy párolva ajánlott fogyasztani.

Mintaétrend

Változatok reggelire:
Zabkása gyümölccsel: Egy csészényi zabpelyhet kétszer annyi vízben, lassú tűzön főzd kásává. Ízesítsd bogyós gyümölcsökkel!
Magvas kenyér kefirrel: Egyél meg egy doboz kefirt egy szelet barna kenyérrel, majd néhány szem bogyós gyümölcsöt.
Fetasajtos omlett: Keverj össze két tojásfehérjét egy sárgájával, süsd meg olívaolajon, közben morzsolj rá 5 dkg fetasajtot és kevés apróra vágott kaprot.
Halkrémes pirítós citrommal: Törj össze egy doboz tonhalat villával, adj hozzá egy evőkanál margarint és fél citrom levét, majd kenj meg vele két vékony szelet pirítóst.
Lazacszeletek teljes kiőrlésű zsemlével: A vékonyra szelt lazaszeletek vákuumos csomagolásban kaphatók. Fedd be egy szelettel a félbevágott zsemlét, majd locsold meg kevés citromlével.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen ételeket érdemes még fogyasztanod a diéta alatt, lapozd fel a Wellness magazin januári számát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X