Főoldal > DIÉTA > 5 zsíros élelmiszer – mértékkel fogyaszd őket!

5 zsíros élelmiszer – mértékkel fogyaszd őket!

elhízásfogyókúrakalóriazsír
0

Írta: and

1. Zsíros sajtok Magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk. Kis mennyiségben azonban ne hagyd ki őket az étrendedből, mert gazdagok kalciumban és fehérjékben. Mivel helyettesítheted? A zsíros sajtok helyett fogyassz sovány sajtokat. A light (azaz zsírszegény) krémsajtok és keménysajtok ma már minden nagyobb boltban megvásárolhatók, ezekkel pedig […]

0007874_2.jpg ()

1. Zsíros sajtok
Magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk. Kis mennyiségben azonban ne hagyd ki őket az étrendedből, mert gazdagok kalciumban és fehérjékben.

Mivel helyettesítheted?
A zsíros sajtok helyett fogyassz sovány sajtokat. A light (azaz zsírszegény) krémsajtok és keménysajtok ma már minden nagyobb boltban megvásárolhatók, ezekkel pedig bármikor kielégítheted sajtok iránti sóvárgásodat. A szójából készült tofu azonban a közhiedelemmel ellentétben még ízre sem helyettesíti a sajtokat.

2. Húsz százalékos zsírtartalmú tejföl
A zsíros tejföl telített zsírsav- és koleszterintartalma jelentős, ezért rendszeresen, nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása.

Mivel helyettesítheted?
A soványabb (12%-os) tejföllel és a kefírrel helyettesítheted a zsírosabb változatot. Az ételek ízében csak kicsi, alig észrevehető változást fogsz tapasztalni.

3. Tejszín
A tejszín telített zsírsav- és koleszterintartalma számottevő, ezért  rendszeresen, nagy mennyiségben nem javasolt fogyasztani. 

Mivel a helyettesítheted?
A tejszínt elvileg pótolhatod növényi habokkal. Az üzletek polcain ma már sokféle termék közül válogathatsz. Ám a legjobb, ha kis mennyiségben, de igazi tejszínt használsz a konyhában, mert az utánzatokkal nehéz elérni a kellemes ízhatást, és nem feltétlenül mondhatók egészségesebbnek sem.

0007874_1.jpg ()

4. Vaj és margarin
A vajnak és a nem csökkentett zsírtartalmú margarinoknak magas a zsír- és energiatartalmuk, ám – az állati eredetű élelmiszerekkel szemben – a jó minőségű margarinok zsírsavösszetétele sokkal kedvezőbb, koleszterint pedig nem tartalmaznak – vagy csak jóval kisebb mennyiségben. Ha fogyni szeretnél, akkor tarts mértéket!

Mivel helyettesítheted?
A vaj és a margarin helyett használj light (azaz csökkentett zsírtartalmú) margarinokat és vajkrémeket! Sütéshez az olaj-spray-t, vagy növényi olajat is bevetheted. Ám figyelj arra, hogy ezeknek a termékeknek is magas az energiatartalmuk. 

5. Kolbászok
A kolbászokra ugyanaz igaz, mint a zsíros sajtokra: magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk. Élettani szerepük nem jelentős, csak az ízük miatt szeretjük őket.

Mivel helyettesítheted?
Kóstold meg a búzakolbászt, az íze finom, de készülj fel arra, hogy az állaga meg sem közelíti az eredeti kolbászét. Ha nem ízlik, akkor fogyassz igazi kolbászt, de kis mennyiségben és mindenképp figyelj arra, hogy csak ízesítéshez használd!

Miért fontos, hogy kevesebbet fogyassz a fenti ételekből?
A magas telített zsírsav- és koleszterintartalmú ételek fogyasztásának mérséklése az érelmeszesedés megelőzése érdekében, ereink védelme miatt, illetve a zsírok esetében a súlyfelesleg kialakulásának és így az elhízás társbetegségeinek megelőzése érdekében is fontos. Magyarországon a felnőtt lakosság átlagosan háromszor-négyszer több sót fogyaszt annál, mint amennyire szervezetének szüksége van. A magas sóbevitel pedig az erre érzékeny emberekben fokozhatja a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, és fokozza testünk kalciumürítését is, így növelheti a csontritkulás kialakulásának esélyét is. A magas telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmú ételekből tehát érdemes mértékkel fogyasztanod!
Ne feledd:
Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X