Főoldal > DIÉTA > Egészségvédő karácsonyi fűszerek

Egészségvédő karácsonyi fűszerek

fogyókúrafűszerekwellness
0

Írta:

ÁnizsÉdeskés ízű, illóolaj-tartalmú magjait elsősorban édes ételekhez, süteményekhez (például mézeskalácshoz), gyümölcsrizshez, kompótokhoz használjuk, de tök, vöröskáposzta vagy cékla főzésénél is elővehetjük. Vadas ételek, mártások is különlegessé tehetők egy csipetnyi ánizzsal. Így gyógyít: Szélhajtó, bélgörcsoldó, köptető, baktériumölő hatású. Elősegíti az anyatej termelődését. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mert nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki.Wellness-recept: Szoptató édesanyák […]

Ánizs
Édeskés ízű, illóolaj-tartalmú magjait elsősorban édes ételekhez, süteményekhez (például mézeskalácshoz), gyümölcsrizshez, kompótokhoz használjuk, de tök, vöröskáposzta vagy cékla főzésénél is elővehetjük. Vadas ételek, mártások is különlegessé tehetők egy csipetnyi ánizzsal.

Így gyógyít:

Szélhajtó, bélgörcsoldó, köptető, baktériumölő hatású. Elősegíti az anyatej termelődését. Érdemes azonban óvatosan bánni vele, mert nagy mennyiségben allergiás reakciót válthat ki.
Wellness-recept:
Szoptató édesanyák remek tejszaporító teát készíthetnek ánizs, édeskömény, kapor és köménymag egyenlő arányú keverékéből, melyből 1 teáskanálnyit kell 2 deci vízzel leforrázni. Naponta két-három alkalommal fogyasztható.

$beszur$

0007455_1.jpg ()

Csillagánizs
A fűszer termése sugaras szirmú virághoz hasonlít, a szirmokban találhatók a fényes, barna magok. Íze nagyon hasonlít az ánizséra. Mivel igen dekoratív, díszíthetsz vele salátákat, hidegtálakat, húsételeket.

Így gyógyít:
Az ánizshoz hasonlóan emésztési és gyomorpanaszokra ajánljuk.
Wellness-recept:
Az alábbi fűszerkeverék megfázás esetén nagyon hatékony, és még finom is. Ami szükséges hozzá: 3 csillagánizs magja, 2 rúd fahéj, 1 ujjnyi szárított gyömbér, 1 evőkanál szárított narancs- vagy ciromhéj, 14 kardamomhüvely, 3 szerecsendió-virág, 25 szegfűbors, 25 szegfűszeg, 1 kávéskanál színes bors, 2 teáskanál ánizs, 2 teáskanál édeskömény, fél teáskanál koriander. Mindezt őröld porrá, és tedd jól zárható üvegbe. 1 teáskanálnyi keveréket forrázz le 2 dl vízzel, és forrón kortyold el.

$beszur$

Édeskömény
Fűszerként a magját használjuk, a gumójából finom saláta készíthető. A mag hasonlít a köményre, de annál nagyobb, és édes, ánizsos ízű. Gyümölcsös ételek, édességek, mézeskalácsok, főzelékek, saláták, szószok ízesítője.

Így gyógyít:
Szélhajtó, szélgörcsoldó, megszünteti a puffadást. Étvágyjavító és köhögéscsillapító hatású, serkenti a tejelválasztást.
Wellness-recept:
Kiválóan édesíti, ízesíti a teákat. Cukor helyett remekül használhatod, ha egy kávéskanálnyit teszel a teádhoz, és tizenöt percig állni hagyod. Fekete teához, gyümölcsteákhoz és gyógyteákhoz is ajánljuk.

$beszur$

0007455_2.jpg ()

Fahéj
Talán a legjellegzetesebb karácsonyi fűszerünk, erős, édeskés, kicsit fanyar ízű. A legjobb minőségű fahéj világos színű, feltekert szára papírra hasonlít. Tortákhoz, édes süteményekhez nagyon finom, a kínaiak csirkehúsokhoz is használják.

Így gyógyít:
Kiváló fertőtlenítő. Fokozza a vérbőséget, ezáltal melegítő hatású. Támogatja a szív működését, cukorbetegek gyógyteájának fontos alkotórésze.
Wellness-recept:
Érszűkületek, vérrögképződés megakadályozására, női vérzési rendellenességek otthoni kezelésére nagyon jó a drogériákban beszerezhető Salvia Milthorrhiza tea, mely fahéjat és zsályagyökeret tartalmaz. Csökkenti az erős szívdobogást, megelőzi a keringési rendellenességeket. Évente egy-két kúrát érdemes tartanod vele.

Édeskettesben
Az illatoknak, ízeknek jelentős szerepe van a vágyfokozásban. Ünnepi vagy vasárnap reggeleken ébreszd kedvesedet egy finom, forró kávéval, amelybe szórj néhány szem őrölt kardamommagot. Édesítsd mézzel, koronázd meg igazi tejszínhabbal, bújj vissza az ágyba és fogyasszátok el együtt az illatos italt. Ha nem szeretitek a kávét, készíthetsz zamatos vaníliás-mézes gyümölcsteát, vagy forró, édes vaníliás tejet, esetleg ízesítsd vaníliával a tejszínhabos kakaót. A kakaó vágykeltő csemegeként került először forgalomba, a vanília szintén vágyfokozó hatásáról ismert. Ebben az esetben persze kizárólag az igazi vanília jöhet számításba. Csak annyit tegyél az italba, amitől még éppen finom lesz, nagyobb mennyiséggel nem érsz el jobb hatást. Sőt, a túl intenzív illat és íz épp az ellenkezőjét válthatja ki annak, mint amit szeretnél.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X