Főoldal > DIÉTA > 7 karácsonyi édesség fogyókúrázóknak is…

7 karácsonyi édesség fogyókúrázóknak is…

0

Írta:

Kürtőskalács, pogácsa, bejgli – és még sorolhatnánk az ínycsiklandozó karácsonyi édességeket. A fogyókúrázók számára ilyenkor valóságos rémálom az ízlésesen terített asztal látványa. Felesleges azonban az ünnep hangulatát és saját örömödet is elrontanod azzal, hogy minden finomságot visszautasítasz. Néhány szem szaloncukor vagy egy pohár forralt bor még nem a világ vége – hogy ne kelljen minden […]

0007333_2.jpg ()

Kürtőskalács, pogácsa, bejgli – és még sorolhatnánk az ínycsiklandozó karácsonyi édességeket. A fogyókúrázók számára ilyenkor valóságos rémálom az ízlésesen terített asztal látványa. Felesleges azonban az ünnep hangulatát és saját örömödet is elrontanod azzal, hogy minden finomságot visszautasítasz. Néhány szem szaloncukor vagy egy pohár forralt bor még nem a világ vége – hogy ne kelljen minden jóról lemondanod, íme néhány nassolnivaló, amelyek mértékkel fogyasztva a legszogorúbb diétába is beilleszthetők.

Narancs
Akár karácsonykor, akár más téli napokon a narancs az egyik legideálisabb gyümölcs. Rendkívül magas C-vitamin tartalmánál fogva erősíti az immunrendszert, egy átlagos méretű narancsban pedig mindössze körülbelül 80 kcal van – így minden fogyókúrának remek kiegészítője lehet.

Banán
Súlyos tévedés, hogy a fogyókúrázók nem ehetnek banánt. Ez a gyümöcs ugyanis – amellett, hogy jóval kevesebb energiát (kb. 100 kcal-t) tartalmaz, mint mondjuk egy szelet csokoládé – magas szénhidráttartalmánál fogva azonnal felhasználható energiát biztosít. Fogyassz bátran ebből az igazi téli finomságból – reggeliként egy bőséges karácsonyi ebéd előtt vagy akár vacsora helyett is!

Aszalt gyümölcsök
Egy tál ízlésesen összeállított aszalt gyümölcs karácsonyi dekorációként és délutáni nassolnivalóként is tökéletes. A szárított finomságok remekül pótolják azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekből télen nem tudunk eleget magunkhoz venni, ám magas kalóriatartalmuk miatt ezekből egyszerre csak kis mennyiség ajánlott – hét szem aszalt sárgabarack 77, három szem datolya 85, öt szem aszalt szilva 100, egy marék mazsola pedig körülbelül 107 kcalt tartalmaz. 

0007333_1.jpg ()

Forró csoki
Nem kifejezetten fogyókúrás ital, de egy adventi uzsonnához vagy egy karácsonyi reggelihez talán még éppen megengedhető… Egy kisebb csésze (1,5 dl) forró csokiban körülbelül 150 kalória van – persze ezt is csökkentheted azzal, ha cukor helyett édesítőszert használsz, és a tejszínről is lemondasz.

Sült gesztenye
A karácsonyi vásárokat járva nehéz ellenállni a messziről illatozó sült gesztenyének… A makrobiotikus diéta szerint a hideg téli napokon kifejezetten egészséges olyan meleg, sós ízű ételek fogyasztása – éppen ezért a sült gesztenyét még a viszonylag magas kalóriatartalma (170 kcl /10 dkg) ellenére is ajánljuk. 

Forralt bor
Ez a szegfűszeges, fahéjas ízesítésű ital szintén elmaradhatatlan eleme a vásározásnak és a baráti összejövetelnek. Egy pohárka (2 dl) forralt bor 180 kalóriát tartalmaz, ám ha ezt soknak tartod, ízesíts meg egy csésze teát három evőkanályni borral és a szükséges fűszerekkel – így így ez a finomság sem tartalmaz majd 30 kalóriánál többet.  

Szaloncukor
A szaloncukor igazi csemege, amely ma már számtalan ízben – és diétás változatban is – létezik. Ez utóbbiban valamivel kevesebb kalória van, és a többitől eltérően cukor helyett édesítőszer hozzáadásával készült. Nem kell ellenállnod a karácsonyfán lógó szaloncukrok csábításának, ha három szemnél többet nem eszel belőlük egy nap – az így bevitt 120 kalória még egy fogyókúrás karácsonyi étrendbe is belefér. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X