Főoldal > DIÉTA > 7 étel a férfiak egészségéért

7 étel a férfiak egészségéért

diétafogyókúrawellness
0

Írta:

A nemek között nemcsak a napi átlagos kalóriaszükségletben van különbség, (férfiaknál: 1800-2000 kcal/nap, nőknél: 1600-1800 kcal/nap), de más az egyes vitaminokra, ásványi anyagokra való igényük is.  A férfiakat veszélyeztető jó néhány betegség – mint például a prosztatagyulladás, a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus – kockázata csökkenthető, ha megfelelő étrendet állítunk össze. Lássuk most azt a […]

A nemek között nemcsak a napi átlagos kalóriaszükségletben van különbség, (férfiaknál: 1800-2000 kcal/nap, nőknél: 1600-1800 kcal/nap), de más az egyes vitaminokra, ásványi anyagokra való igényük is.  A férfiakat veszélyeztető jó néhány betegség – mint például a prosztatagyulladás, a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus – kockázata csökkenthető, ha megfelelő étrendet állítunk össze.

Lássuk most azt a hét ételt, amelyek a legfontosabb szerepet játsszák a férfiak egészségének megőrzésében!

1.  Növényi olajokkal a szív védelméért

0006033_1.jpg ()

Az olívából, repcéből, lenből, kukoricából sajtolt olajok a bennük található telítetlen zsírsavak miatt védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Sajnos Magyarországon – és egész Európában – a szívinfarktus még mindig az egyik vezető halálok, különösen a hatvan év feletti férfiak esetében. A megelőzést azonban már fiatal korban el kell kezdeni – vagyis ajánlott a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást mellőzni, és rászokni a telítetlen zsírsavak fogyasztására.

2. A férfiak legjobb barátja: a tökmag
A tökmag rendkívül erős védelmet nyújt a prosztata megbetegedései ellen. Segíti a vizelet kiválasztódását és a méreganyagok kiürülését is, így csökkenti a prosztatagyulladás és az ennek szövődményeként kialakuló prosztatarák veszélyét. Az esti tévézéshez vigyél be kedvesednek egy marék (lehetőleg nyers) tökmagot – garantáltan meglepődik majd, hogy nassolásra csábítod!

3. Az egészség forrásai a tenger mélyéről  

0006033_2.jpg ()

A tengeri halak, kagylók és rákok a lehető legegészségesebb ételek közé tartoznak. A férfiak számára ezek különösen fontosak magas cinktartalmuk miatt, amely a nemi szervek egészséges működéséhez és a spermiumok termelődéséhez járul hozzá. Az alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor rendkívül fehérjedús hal ideális étel a „húsimádó”, de épp fogyókúrán lévő férfiak számára is.  

4. Durumtésztát a szénhidrátokért!
Az aktív életmódot folytató, rendszeresen sportoló férfiak számára különösen fontos a szénhidrátpótlás. Az edzés közben elvesztett szénhidrátmennyiség könnyedén pótolható egy adag tésztával – ez azonban mindenképpen teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készüljön! A finomított lisztek kevesebb tápanyagot tartalmaznak, hiányoznak belőle a gabona értékes tápanyagai is, ugyanakkor kifejezetten hizlalnak.

5. Az éltető magoskenyér

0006033_3.jpg ()

A kenyér nem hagyható ki egyetlen egészségesen összeállított étrendből sem. Fontos azonban, hogy fehérkenyér helyett mindenképpen a rozslisztből, grahamlisztből, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket válasszuk. A férfiaknak emellett érdemes szezámmaggal, napraforgóval, tökmaggal szórt kenyereket fogyasztaniuk, az olajos magvak ugyanis segítenek a prosztata betegségeinek megelőzésében.   

6. A férfiasság éber őre – a szerecsendió
A szerecsendiót az ajurvédikus gyógyászatban a pénisz izmainak erősítésére és az impotencia kezelésére használják. Vigyázat! Napi fél grammnál több nem ajánlott ebből a fűszerből, ugyanis hallucinogén tüneteket okozhat!  

7. Brokkolival a stressz ellen

0006033_4.jpg ()

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldségféle. Antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag – míg az előbbi a rák megelőzésében, az utóbbi az immunrendszer erősítésében, a fáradékonyság leküzdésében és a stressz csökkentésében játszik szerepet. A munkahelyi hajsza miatt a férfiak számára a stressz komoly veszélyforrás, hiszen a szív- és érrendszeri megbetegedések nagy része a felpörgött életmódnak köszönhető. Hogy csökkentsd a párodra leselkedő veszélyeket, időnként – akár köretként vagy a levesekben – készíts neki egy kis brokkolit!   


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X