Főoldal > DIÉTA > A legnehezebben emészthető ételek

A legnehezebben emészthető ételek

0

Írta: and

Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek telítő értéke – tehát az az idő, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik – bizony elég eltérő. Mitől nehezen emészthető A telítő értéket tekintve az élelmiszerek összetétele az, ami meghatározó: az étel […]

Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek telítő értéke – tehát az az idő, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik – bizony elég eltérő.

Mitől nehezen emészthető

A telítő értéket tekintve az élelmiszerek összetétele az, ami meghatározó: az étel magas víztartalma, egyenletesen elosztott állománya gyorsabb távozást tesz lehetővé a gyomorból, míg a szárazabb, darabosabb, zsírosabb és/vagy rostosabb ételek tovább jóllakottá tesznek minket.

Meglepő, de ennek megfelelősen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér jobban laktat, mint a fehér lisztből készült pékáruk.

Az elkészítés is fontos szempont, hiszen az olajban sütés vagy az étel víztartalmának csökkenésével, az ételen kéreg képződésével járó módszerek mind nehezítik az emésztést, így hosszabb tartózkodási időt eredményezhetnek a gyomrunkban, míg például a főzés ezt általában csökkenti. Emésztőrendszerünk pillanatnyi működése is meghatározza ezeket az értékeket, így egyéni eltérésekkel is számolhatunk.

A nehezen emészthető ételeket nehéz volna pontosan rangsorolni tapasztalati alapon, ám a kutatók ezt már réges-rég megtették előttünk: már a múlt század elején is elég pontos adatok álltak rendelkezésünkre – ahogyan azt Tangl Harald 1930-as évekből származó feljegyzéseiből is kiderül.

Melyek az igazán nehezen emészthető ételek?

0004606_1.jpg ()

A sort – bár a mennyiségtől függően és más tényezők által is befolyásolva mutatkozik ebben eltérés – az olajos halak nyitják. Lássuk a sorrendet!

  • szardínia és a zsíros libahús a maga 6-7 órájával az élbolyban jár
  • zsíros, nehéz édességek
  • sertészsír, szalonna
  • füstölt marhanyelv
  • kacsasült
  • hüvelyesek
  • sózott hering és
  • borsópüré

Utóbbiak 4-5 vagy akár több órát is tölthetnek gyomrunkban.
Ha nemcsak étel-alapanyagokról beszélünk, akkor újabb listát készíthetünk a nehezen emészthető, túlságos eltelítő ételekről. Ezek a következők (a teljesség igénye nélkül)

  • bécsi szelet, rántott hús
  • töltött káposzta

Kevéssé telítő ételek, italok

0004606_2.jpg ()

Végül ejtsünk egy pár szót az igen kevéssé eltelítő ételekről és italokról, melyek általában rövid időt, 1-2 órát töltenek gyomrunkban, így nem terhelik azt hosszú ideig meg.

  • víz,
  • húsleves,
  • kakaó,
  • lágytojás
  • különféle kásák  

Hogyan válasszunk?
A leírtak szerencsére nem jelentik azt, hogy a nehezebben emészthető, jobban telítő ételeket soha nem ehetjük, bár betegségek esetén a szabályok szigorúbbak lehetnek, hisz nem az emészthetőség mértéke és időtartama kell, legyen a fogyasztandó ételek kiválasztásának fő szempontja.
Ezeket is nyugodtan fogyaszthatjuk kisebb-nagyobb mennyiségben, csak arra ügyeljünk, hogy étrendünkben azok az ételek domináljanak, amelyek nem terhelik meg nagyon a gyomrot. Ha nem így teszünk, elég nehéz lesz megvalósítanunk az ajánlott napi 5 kisebb étkezést, de néha még a 3 étkezést is, és a nap folyamán is gyakran kellemetlenül érezhetjük magunkat. Ha viszont munkánk, időbeosztásunk nem engedi meg a gyakori étkezések beiktatását, még előnyünk is származhat abból, ha egészséges, de jobban telítő ételeket fogyasztunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X