Főoldal > DIÉTA > 3 napos rizskúra

3 napos rizskúra

diétarizsszénhidrát
0

Írta: and

Értékes szénhidrátok Szervezeted kb. 300-400 gramm szénhidrátot raktároz, amely  2-3 nap alatt kimerül,  ha nem gondoskodsz a pótlásáról.  A szénhidrátok látják el az izmokat energiával (például ha mozogsz, vagy intenzíven sportolsz), de nélkülözhetetlenek az agy,- és a vegetatív idegrendszer működéséhez is. A szénhidrátokhoz tartozó ún. ballasztanyagok  (rostok) javítják a bélrendszer működését.  A szénhidrát szegény-, vagy […]

Értékes szénhidrátok

Szervezeted kb. 300-400 gramm szénhidrátot raktároz, amely  2-3 nap alatt kimerül,  ha nem gondoskodsz a pótlásáról.  A szénhidrátok látják el az izmokat energiával (például ha mozogsz, vagy intenzíven sportolsz), de nélkülözhetetlenek az agy,- és a vegetatív idegrendszer működéséhez is. A szénhidrátokhoz tartozó ún. ballasztanyagok  (rostok) javítják a bélrendszer működését.  A szénhidrát szegény-, vagy mentes étrend (pl.: Atkins-, South Beach-, Update,- diéták) hatására fokozódhat a szöveti fehérjék lebontása és felborulhat a szervezeted  só-víz háztartásának egyensúlya.

Egészség keletről

0004603_1.jpg ()

  

A rizs elsőrangú szénhidrátforrás:  kb. 7 % fehérje, 78 % szénhidrát (keményítő), 0,9 % zsír és  13 % víz található benne. Nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, káliumot, és nyomelemeket. 

Számtalan fajtája között a szemek színe,- és alakja alapján lehet eligazodni:

  • Barna rizs: attól barna, hogy a hántolás után nem fényezik (nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett “ezüsthártyát”), emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő meg és keményebb marad. Ha főzés előtt 10 percig előáztatjuk, akkor a főzési időt lerövidíthetjük.
  • Gyors rizs: a hántolt rizsfélék egyik változata. A rizst még a héjában felgőzölik, és csak azután hántolják a szemeket. Magas a tápértéke, színe eredetileg barnás, de mire megfő, kifehéredik. A hántolt és fényezett rizsfélék általában fehérek és az ízük kevéssé jellegzetes.
  • Hosszú szemű rizs:  a főzésnél nem tapad össze, “pergős”, ezért főleg köretnek, rizottónak való.
  • Rövid szemű rizs: puhábbra fő, a szemek hajlamosak az összetapadni. Ezt a fajtát könnyebb pálcikával enni. Finom gombóc, puding, tejberizs készíthető belőle.
  • Vad rizs: valójában nem rizs, hanem egy fűféle termése, de ugyanúgy hasznosíthatjuk főzéskor, mint a pergősebb rizsféléket.
  • Ázsiai receptekben gyakran fordul elő néhány speciális rizsfajta, mint például:  Indiai basmati,- Thaiföldi vagy Kínai jázmin,- és  Thaiföldi vörös rizs. Mindhárom rizsféle jellemzője, hogy ízük intenzíven aromás.

Töltsd fel a szénhidrát-raktáradat az alábbi 3 napos programmal: 

Első nap:            

Reggeli: Barnarizs lepény

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db tojás
3 evőkanál főtt barna rizs
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld

1teáskanál vaj

Elkészítés:
A habosra kevert tojáshoz hozzáadjuk a főtt barna rizst, a csokor apróra vágott petrezselyemzöldet és a sót.  Utána a masszát, a felforrósított vajra terítjük a serpenyőbe. Először az egyik,- utána a másik oldalát sütjük pirosra, ropogósra. Hidegen vagy melegen fogyasztjuk.

Tízórai: 3 dl limonádé, 2 db Korpovit keksz

0004603_2.jpg ()

Hozzávalók  (1 főre számított, tisztított mennyiség):
3 dl víz
1 mokkáskanál méz
2 evőkanál frissen csavart citromlé
2 db Korpovit keksz

Elkészítés:
Összekeverjük a 3 dl vizet a citromlével és a mézzel. A Korpovit keksszel fogyasztjuk.

Ebéd: Rizsleves, natúrszelet, zöldborsófőzelék

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
5 dkg vágott karfiol
5 dkg vágott zöldbab
5 dkg kockázott karfiol
1 dkg barna rizs /főzés előtt a barna rizst 10 percre be kell áztatni/
10 dkg csirkemell filé
1 teáskanál. olaj
20 dkg friss,- vagy mirelit zöldborsó
0, 5 dl 10%-s tejszín
2 x 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
só, aprított petrezselyemzöld, vöröshagyma-krém – ízlés szerint

Elkészítés:
A rizsleveshez feltesszük főzni a vágott zöldségeket 3,5 dl vízbe. Befűszerezzük ízlés szerint sóval, aprított petrezselyemzölddel és vöröshagymakrémmel. Kb. 20 perc főzés után hozzáadunk 1 dkg barna rizst és 5 – 10 perc alatt készre főzzük. Forrón fogyasztjuk.
A zöldborsót -  ízlés szerint sóval, aprított petrezselyem zölddel – annyi vízben, amennyi ellepi, kb. 30 percig készre főzzük. Utána behabarjuk tejszínben elkevert, 1 teásk. teljes kiőrlésű liszttel. Melegen fogyasztjuk.
A csirkemell filé szeletet klopfolás, sózás után lisztbe mártjuk, forró olajon mindkét oldalát hirtelen 3-3 perc alatt átsütjük. Azonnal fogyasztjuk.

Uzsonna: Rizskása ananásszal

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 dl tej
1 dl víz
5 dkg kerekszemű rizs
1 teáskanál barna cukor
10 dkg ananászpüré (friss gyümölcsből vagy konzerv ananászból)
pici só

Elkészítés:
A vizet összekeverjük a tejjel, hozzáadjuk az előáztatott barna rizst, picit megsózzuk, majd lassú tűzön készre főzzük. Ha megfőtt, alaposan kikeverjük a barna cukorral és a pürésített ananásszal. Hidegen és melegen egyaránt finom.

Vacsora: Lencsével töltött karalábé vacsorára

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
2 db karalábé
10 dlkg sovány sajtkrém
10 dkg vörös lencse
só, babérlevél – ízlés szerint

Elkészítés:
Hámozás után félbevágjuk a 2 db karalábét, kiszedjük a közepüket és félretesszük. A karalábé  közepét és a 10 dkg vörös lencsét  forró, sós, babérleveles vízben kb. 15 percig főzzük és  lecsepegtetve hűlni hagyjuk. Utána elkészítjük a tölteléket: ledaráljuk, vagy pépesre turmixoljuk a főtt vörös lencsét és a karalábé belsejét. A masszát  összekeverjük a sovány sajtkrémmel  és a kivájt karalábékba töltve fogyasztjuk. (ha nagyobb mennyiségben szeretnénk készíteni a tölteléket, a főtt lencséhez,-  és  karalábé belsejéhez adjunk kevés főzővizet és utána  daráljuk le, vagy  merülő mixerrel, esetleg villával pépesítsük) 

Második nap: 

Zöldséges rizs:

0004603_3.jpg ()

Hozzávalók (1 főre 1 napra):
30 dkg sárgarépa
30 dkg petrezselyem gyökér
20 dkg cukkini
20 dkg brokkoli
25 dkg barna rizs
2 dkg margarin
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
frissen őrölt bors, pici só – ízlés szerint

Elkészítés:
A barna rizst 15 percre vízbe áztatjuk. Lereszeljük a  cukkinit, és nyersen félre tesszük. Felkockázzuk a  többi zöldséget és annyi sós vízben, amennyi ellepi készre főzzük őket. A barna rizst lecsöpögtetjük, és kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. A forró rizshez hozzáadjuk a forró, főtt zöldségeket, a félretett cukkinit, egy csomag apróra vágott petrezselyemzöldet, és kevés margarinnal átkeverjük. Utána lefedjük és  15 percig állni hagyjuk. Elosztjuk 6 egyenlő adagra és 1,5 – 2 óránként,  lassan  elfogyasztjuk.

Harmadik nap:

Reggeli: Lágy tojás, korpás zsemle, jégcsapretek

Hozzávalók  (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db tojás
1 db korpás zsemle
15 dkg jégcsapretek, hasábokra vágva
só, őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés:
Ízlés szerint elkészítjük a  lágy tojást és  fűszerekkel ízesítjük. A jégcsapretket a lágy tojásba mártogatjuk és a zsemlével frissen fogyasztjuk.

Tízórai: Rostdús körte, 3 dl víz

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
1 db körte
1 teáskanál zabkorpa

Elkészítés:
Megmosunk egy körtét, utána héjastul lereszeljük, és a zabkorpával elkeverjük. Tálkából kanalazva fogyasztjuk.

Ebéd: Töltött tök

0004603_4.jpg ()

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
40 dkg tök vagy 60 dkg-os egész tök
10 dkg nyersen kimért, majd enyhén, sós, bő vízben megfőzött  jázmin rizs
5 dkg reszelt köményes sajt
0, 5 dl tejföl
1 teáskanál olaj
só, őrölt bors, piros paprika – ízlés szerint

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt. A rizst összekeverjük a reszelt sajttal és ízlés szerint fűszerezzük. A tököt kettévágjuk, magvait kikaparjuk és eldobjuk. A megmaradt tök húsát  kissé megsózzuk. 10 perc múlva leöntjük róla a sós levet, és kiolajozott hőálló edénybe rakjuk. Utána az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A reszelt sajttal kikevert rizst a magok helyére töltjük, tejföllel megkenjük, és 15 perc alatt  készre sütjük. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Uzsonna: Kesudió

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
3 dkg kesudió

Elkészítés:
Ropogtassuk el a kesudiót.

Vacsora: Kagylós rizs mazsolás zellerrel

Hozzávalók (1 főre számított, tisztított mennyiség):
10 dkg konzerv kagyló
10 dkg barna rizs
5 dkg mazsola
20 dkg friss gyalult zeller
só, őrölt fahéj, őrölt bors, citromlé – ízlés szerint

Elkészítés:
Elkeverjük a nyersen finomra reszelt zellert a mosott, lecsöpögtetett mazsolával és kevés őrölt fahéjjal. Borssal, sóval ízesítjük. A rizst kétszeres mennyiségű, picit sós vízben készre főzzük. Leszűrjük a kagylóról a levet, citromlével megcsepegtetjük és összekeverjük a főtt rizzsel. A kagylós rizst ízlés szerint tovább fűszerezzük sóval, őrölt borssal. A mazsolás zeller mellé tálaljuk.

Ne feledd! A kúra akkor hatásos igazán, ha az első napon 2 liter,- a második napon 2,5 liter,- a harmadik napon 2 liter vizet is elfogyasztasz az ételek mellé!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X