Főoldal > DIÉTA > Húsvéti falatozás pluszkilók nélkül

Húsvéti falatozás pluszkilók nélkül

fogyókúrahúsvétkalóriawellness
0

Írta: and

A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, hagyományai azonban jóval régebbre nyúlnak vissza. Eredetileg termékenységi ünnep volt, amelyet csak később azonosítottak Jézus feltámadásának ünnepével. Ennek az ősi ünnepnek a továbbélését figyelhetjük meg a tojásfestésben (tojás a termékenység jelképe!), a lányok zöld ágakkal való megcsapdosásában. a vízzel való locsolkodásban – amelyet ma kölnik helyettesítenek – már […]

A Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, hagyományai azonban jóval régebbre nyúlnak vissza. Eredetileg termékenységi ünnep volt, amelyet csak később azonosítottak Jézus feltámadásának ünnepével. Ennek az ősi ünnepnek a továbbélését figyelhetjük meg a tojásfestésben (tojás a termékenység jelképe!), a lányok zöld ágakkal való megcsapdosásában. a vízzel való locsolkodásban – amelyet ma kölnik helyettesítenek – már ötvöződik a keresztény és pogány hagyomány.

Húsvét vasárnap ér véget a nagyböjt, ezt azonban szigorúan ma már kevesen tartják be, helyette félreértésből szakmai szemmel gyakran elfogadhatatlan léböjt kúrákat tartanak. A böjtöt követő dőzsölés szokása viszont fennmaradt! Ha nem szeretnénk kilóinkat gyarapítani az ünnep során, érdemes ebben az időszakban is odafigyelnünk arra, hogy miből mennyit eszünk.
A húsvéti fogások évszázadok alatt mit sem változtak: a bárány, sonka, tojás, torma, kalács ma is szinte minden család asztalán megtalálható ilyenkor. Sajnos a tavaszi fizikai munkák, melyek a nagy evészetek után formába hozhatják a testet, megszűntek, a rendszeres sport pedig még nem vált “ősi” szokássá.

A hagyományos húsvéti menüre általában nem mondható el, hogy csupa egészséges ételből áll. Mind a sonka, mind a tojás rendelkeznek azonban olyan jó tulajdonságokkal, melyek miatt érdemes belőlük fogyasztani az ünnep alatt – egy kis mértéket szabva a mennyiségben!

Sonka
A sonka energia- és zsírtartalma igen magas, koleszterintartalma sem elhanyagolható. A nagy bevásárlóközpontokban kapható sonkák és sonkára hasonlító (lapocakfélék, melyek különösen magas zsírtartalmúak) élelmiszerek pedig gyakran már szinte nem is azonosak a jó házi sonkával.
Előfordulhat, hogy jó ízüket csak aromák és a sós páclé adja (fecskendőpácolást és fedőpácolást szoktak alkalmazni).
A sonkát akár hidegen akár melegen fogyaszthatjuk, az a fő, hogy tartsunk mértéket – a torma azonban mindenképpen jár mellé. Érdemes bőséggel ennünk a sonka hátrányait csökkentő és éhségünket csillapító, friss zöldségeket: retket, salátákat, zsenge újhagymát.

Tojás

0002316_1.jpg ()

A tojás gazdag értékes fehérjében és vitaminokban: a tojásfehérjében főleg B2 vitamin és pantoténsav, a sárgájában D, A, B1, B2, és E vitamin fordul elő nagyobb mennyiségben. Magas azonban koleszterintartalma is, ezért sárgájából nem célszerű túl sokat fogyasztanunk.
Ha keményre főzzük, félbevágjuk, és a sárgája helyére reszelt sárgarépával kevert tormát töltünk, akkor akár a kocsonyában is jól mutat és érrendszerünk egészségére is odafigyeltünk. A tojások sárgáját darált sonkával készített töltelékekkel is helyettesíthetjük, kis kreativitással egészséges elkészítési módok sokaságát találhatjuk ki.

Torma
Délkelet-Európából származó növény, melynek ízét különböző mustárolajok adják. Fűszerként emésztést serkentő hatású, de a népgyógyászatban is gyakran alkalmazzák vizelethajtóként, meghűlés kezelésére, vagy pakolásokban reumás fájdalmak enyhítésére. Csípős íze és illata szárazon történő melegítéssel mérsékelhető. Reszelve vagy mártásként szokták hideg vagy meleg húsételek mellé fogyasztani. Érdemes az asztalra papírzsebkendőt is készíteni, főleg, ha frissen reszeljük!

Alkoholos italok a locsolóknak
A locsolkodókat sok helyen alkoholtartalmú italokkal várják, ami – ha egy-két pohár bort fogyasztanánk el a nap folyamán – nem volna ártalmas. A nagyobb mennyiségek és erősebb italok már nem férnek bele az egészséges életmódba. Az alkoholnak ráadásul az energiatartalma is magas, 7 kcal / 1 g alkohol, így testsúlyunkra sem hat feltétlenül kedvezően.

A nagy ünnepi dőzsölések közepette is odafigyelnél a kilóidra? Pánikra és önsanyargatásra semmi ok – ne mondj le te se a finom falatokról! A WellnessCafe dietetikusának segítségével alakítsd diétád szerint a húsvéti menüt!  Kövesd kímélő húsvéti menünket, és érezd jól magad!

Húsvéti kímélő étrend , az adagok 1 főre számítottak!
Reggeli:
Gyümölcstea pici mézzel
Sárgarépás tormás krémmel töltött tojás
3 x 0,5 db főtt tojás fehérje, amibe töltjük majd a tölteléket

A sárgarépás tormakrémhez:
1 teáskanál tejszínes vagy almás torma, 5 dkg frissen, finomra reszelt sárgarépa, 1 főtt tojás sárgájának a fele, ízesíteni pedig őrölt fehér bors, pici só
10 dkg teljes kiőrlésű kenyér
10 dkg friss retek

Tízórai
Gyümölcssaláta, amit még nem prímőrből, hanem inkább fagyasztott, illetve honos friss gyümölcsből készítünk:
5-5 dkg friss alma, grapefuit húsa, fagyasztott ribizli, fagyasztott szilva
5 dl narancslével leöntve és átkeverve

Ebéd
Húsleves cérnametélttel
Klasszikus húsleves zöldségekkel, kevés tésztával
Húsvéti báránysült párolt vegyes zöldséggel: teflonban rozmaringgal párolt báránysült, 30 dkg tetszőleges párolt vegyes zöldséggel szervírozva.

Uzsonna
1 szelet ünnepi mazsolás kalács, 2 dl főzött kakaóval

Vacsora
10 dkg főtt sonka,
1 db magos kifli, (egy kis dijoni vagy sima mustárral is megkenhetjük) friss újhagyma, de jócskán!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X