Főoldal > DIÉTA > Egy falat Thaiföld

Egy falat Thaiföld

0

Írta:

Nyertesek listája: Bali Klára (Érd), Illés-Tóthné Józsa Erika (Mogyoród), Farkas Gábor (Bp.), Kele Andrea (Bp.), Bánné Miklós Ildikó (Sásd), Kocsmáros Éva (Bp.), Csonka Csilla (Bp.), Gáspár Máriam (Bp.), Szabó Beatrix (Bp.), Szabó Tamara (Bp.), Horváth Istvánné (Sopron), Szoros Tímea (Ocs), Fehér Mónika (Budakeszi), Gergely Lisette (Bp.), Bagi Andrea (Bp.), Gáspár Rita (Bp.), Demsa Edit (Bp.), […]

Nyertesek listája:
Bali Klára (Érd), Illés-Tóthné Józsa Erika (Mogyoród), Farkas Gábor (Bp.), Kele Andrea (Bp.), Bánné Miklós Ildikó (Sásd), Kocsmáros Éva (Bp.), Csonka Csilla (Bp.), Gáspár Máriam (Bp.), Szabó Beatrix (Bp.), Szabó Tamara (Bp.), Horváth Istvánné (Sopron), Szoros Tímea (Ocs), Fehér Mónika (Budakeszi), Gergely Lisette (Bp.), Bagi Andrea (Bp.), Gáspár Rita (Bp.), Demsa Edit (Bp.), Barna Tihamér (Bp.), Budai Sándorné (Bp.), Tényi Anett (Bp.), Magyar András (Bp.), Kreiter Andrásné (Sopron), Horti-Dávid Ákos (Bp.), Mihalovics András (Pécs), Dénes Levente (Bp.), Perlaki Ildikó (Bp.), Buci Kamilla (Bp.), Fodor Zoltánné (Bogács), Mitykó Annamária (Békéscsaba), Nagy Istvánné (Gyöngyös), Balla Zoltán (Kecskemét), Hofmann Éva (Bp.), Háfra Józsefné (Jászboldogháza), Takács Teréz (Bp.), Pálfy Erika (Baja), Oswald Gabriella (Szigetszentmiklós), Mák Karola (Bp.), Krámlik Attila (Bánd), Bendes Mária (Sopron), Ratatics Renáta (Sopron).  

Thaiföld varázslatos ízeit egzotikus ételeit képi illusztrációk segítségével is szemléltetjük, továbbá bemutatjuk a helyiek, az európaitól merőben eltérő étkezési és tálalási szokásait.

Mi is a titka a thai konyha sikerének?

A thai konyha ugyanis igen egyszerű, egészen friss hozzávalók és fűszerek kavalkádja, az eredmény: az öt alapíz harmóniája, az édes, a keserű, a sós, a savanyú és a csípős.

A thai konyha napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend – nemcsak az egzotikus ízeknek köszönheti ezt, de minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy mind a mai napig egyesíti az ősi bölcsességet: egyesíti a jót az egészségessel. A sok friss zöldség, a hal, a fűszerek, a kevés zsiradék megfelel a korszerű, egészséges étrend előírásainak is. A recepteket igazán hiteles forrásokból merítettük, a legalapvetőbb ételektől kezdve a helyi specialitásokig.

Receptajánlónk a könyvből

0001425_1.jpg ()

THOM KHAA KAI LEVES
Hozzávalók

  • 750 ml kókusztej
  • 2 citromfűszár
  • 5 cm galangal, kisebb darabokra vágva
  • 4 mogyoróhagyma, kés lapjával összenyomva
  • 400 g lebőrözött csirkemellfilé, szeletekre vágva
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál pálmacukor
  • 200 g koktélparadicsom, kettévágva
  • 150 g bocskoros vagy csiperkegomba
  • 3 evőkanál lime-lé
  • 6 kaffercitromlevél, kettétépve
  • 3 – 5 szem madárcsili, kimagozva, összezúzva vagy két hosszú csili, kimagozva és vékonyra szeletelve
  • Néhány korianderlevél a díszítéshez

Négy adag lesz belőle
A kókusztejet, a citromfüvet, a galangalt és a mogyoróhagymát dobjuk wokba, és közepes lángon forraljuk fel.Adjuk hozzá a csirkét, a halszószt és a cukrot, majd alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett főzzük öt percig, amíg a csirke megpuhul. Keverjük hozzá a paradicsomot és a gombát, és főzzük további két-három percig, de vigyázzunk, hogy a paradicsom ne essen össze. Az utolsó pillanatban dobjuk bele a citromlevelet és a csilit, és locsoljuk meg citromlével. Kóstoljuk meg a levest, s ha szükséges ízesítsük. Ez a leves nem tartozik az igazán csípős thai fogások közé, íze inkább édeskés, sós és savanyú egyszerre. Korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

SERTÉSHÚS ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL

0001425_2.jpg ()

Hozzávalók:

  • 225 g szeletelt konzervananász, négy részre vágva, a levét is tarsuk meg
  • 1,5 evőkanál szilvaszósz vagy ketchup
  • 2,5 kanál halszósz
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 250 g sertéshús, szeletekre vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • ¼ sárgarépa, szeletekre vágva
  • 1 közepes fej hagyma, 8 szeletre vágva
  • ½ piros kaliforniai paprika, kockákra vágva
  • 1 kis hámozatlan uborka, hosszában kettévágva, majd hosszában felszeletelve
  • 1 paradicsom, négy cikkre vágva, vagy négy-öt koktélparadicsom
  • Néhány korianderlevél a díszítéshez

A szilvaszószt keverjük csomómentesre kb. 6 evőkanál ananászsziruppal, a halszósszal és a cukorral.. Wokban forrósítsuk olajat, majd a sertéshúst pirítsuk meg és főzzük puhára, végül papírtörlőn szárítsuk meg. A fokhagymát dobjuk wokba és pároljuk kb. egy percig, majd dobjuk bele a sárgarépát, illetve a kaliforniai paprikát, és pároljuk tovább egy-két percig. Végül adjuk hozzá az uborkát, a paradicsomot, az ananászt és főzzük tovább egy percig. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük. A húst óvatosan keverjük a mártáshoz, majd tányérokra rendezve, korianderlevéllel díszítve tálaljuk.

Ár: 3690 Ft
Aréna 2000 Kiadó
www.arena2000.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X