Főoldal > DIÉTA > Zabpehely és lóerő

Zabpehely és lóerő

0

Írta:

A zabpehely telis-tele van vízben oldódó rostokkal, melyek csodákat művelnek az emésztőrendszeredben. Emésztés közben ugyanis a káros koleszterint magukkal ragadják – nem adva alkalmat a felszívódásra -. és a többi salakanyaggal együtt kijuttatják a szervezetből. Arra már számtalan bizonyíték létezik, hogy a zabpehely csökkenti a koleszterinszintet. Egy magas koleszterinszinttel rendelkező felnőtt csoporton végzett kísérlet azt […]

A zabpehely telis-tele van vízben oldódó rostokkal, melyek csodákat művelnek az emésztőrendszeredben. Emésztés közben ugyanis a káros koleszterint magukkal ragadják – nem adva alkalmat a felszívódásra -. és a többi salakanyaggal együtt kijuttatják a szervezetből.

Arra már számtalan bizonyíték létezik, hogy a zabpehely csökkenti a koleszterinszintet. Egy magas koleszterinszinttel rendelkező felnőtt csoporton végzett kísérlet azt mutatta ki, hogy a zabpehely koleszterincsökkentő hatása komolyan vetekszik az ugyanerre a célra kifejlesztett gyógyszerekével.

Nem csak reggelire kiváló

Egy zabpehelyben gazdag étel a nap bármely folyamán megadja az egészséged számára oly nélkülözhetetlen alapokat: rostokat, ásványi anyagokat és energiát. Érdemes egy-egy csomag zabpelyhet és külön zabkorpát is vásárolni, hogy kedvedre készíthess belőle hideg vagy meleg müzlikeveréket reggelire, vagy bármikor mozgósíthass a dobozból 2-3 evőkanállal a kedvenc teasütidbe.

Az első ránézésre zordnak tűnő zabpehely villámgyorsan ellágyul, ha fogyasztás előtt kb. 8-10 percre langyos vízbe vagy tejbe áztatod! Van, aki fel is forralja egy percre. Így könnyebben szétmállik majd a fogad alatt, és rostban gazdag ételekhez nem szokott bélrendszered is könnyebben bánik majd el vele. Egy felnőtt ember teljes napi rostszükségletét fedezné 12 evőkanál zabpehely. Természetesen az a legjobb, ha időről időre ennek csak egy részét viszed be zabból – szem előtt tartva a változatos táplálkozás fontosságát. A felmérések azt mutatják, hogy a fejlett országok lakossága ennek mindössze a harmadát fogyasztja. Mondani sem kell, hogy ennek megfelelően alakulnak a bélrendszeri megbetegedések, a magas vérzsír-szintek és az elhízási statisztikák is.

Hogyan teheted ízletessé?

Amikor a zabpehely már megszívta magát folyadékkal, keverj hozzá édesítés gyanánt egy pici mézet, aztán banán-, alma- vagy körtedarabkákat, diót, mandulát vagy törökmogyorót, kevéske aszalt gyümölcsöt a kedvenceid közül. Igyekezz az édes hozzávalók közül – banán, méz, aszalt gyümölcs – egy alkalommal csak egyet választani. Ne feledd, hogy minél egyszerűbben táplálkozol, annál kevesebb munkát adsz az emésztőrendszerednek. Kísérletezz az ízekkel, és fejleszd ki saját kedvenc zabpehely-mixed!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X