Főoldal > AKTUÁLIS > 7 dolog, amit nem tudtál az utazási irodákról (X)

7 dolog, amit nem tudtál az utazási irodákról (X)

0

Írta:

Tudtad, hogy a magyar utazási irodák szervezésében összesen a világ 183 országába juthatsz már el? És azt, hogy jelenleg 38 év azoknak a magyaroknak az átlagéletkora, akik utazási iroda szolgáltatásait veszik igénybe? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit nem gondoltál volna az utaztatókról.

  1. Így vigyáznak ránk az utazási irodák

Ha utazási irodával utazol, akkor nem kell aggódnod a váratlan helyzetek miatt: az irodáknak ugyanis az utasok védelme érdekében akár több száz millió forintos vagyoni biztosítékot kell kötniük biztosítás vagy banki letét formájában arra az esetre, ha az utasuk szükséghelyzetbe kerül. Ilyen lehet, ha például idő előtt haza kell őt szállítani vagy kényszerű tartózkodásának költségeit kell fedezni, de ez az összeg szolgál adott esetben az előleg, illetve a részvételi díj visszafizetésére is. Leginkább a nők, főként pedig a kisgyermekes anyukák azok, akik utazásuk során is biztonságra és kiszámíthatóságra törekszenek, azt pedig már több kutatás is bebizonyította, hogy párkapcsolatban vagy családon belül legtöbbször a hölgyek döntenek, ha arról van szó, hogy milyen formában és hol töltsék a szabadságukat.

  1. Utazási irodával a világ minden szegletébe

Egy közelmúltbeli felmérésből kiderült, hogy a magyar utazási irodák szervezésében jelenleg 183 országot fedezhetnek fel az utazni vágyók, ami a világ legnagyobb részét lefedi. Vagyis mindegy, hogy hegyvidéki kiruccanást, európai városlátogatást, egzotikus üdülést, ázsiai kalandtúrát, luxus hajóutat, mediterrán nyaralást vagy amerikai körutazást tervezel, szinte nincs olyan terület vagy program, amit ne tudnának megszervezni a hazai utazási irodák. Az egyre több iroda által kínált dinamikus utazási csomagok pedig lehetővé teszik, hogy egy előre összeállított ajánlat helyett az egyes programelemeket egyéni igényeidnek megfelelően kombináljátok, így biztosan olyan utazásban lesz részed, amilyet te szeretnél.

  1. Több mint ezer utazási iroda vár országszerte

A rendszerváltás előtt hét bejegyzett utazási iroda működött Magyarországon, míg jelenleg 1056 utazási iroda tevékenykedik hivatalosan. Így mindegy, hogy az ország mely részén élsz, biztosan találsz a közelben olyan irodát, ahol utazási szakemberek segítenek eligazodni a vonzóbbnál vonzóbb úti célok, programok és szálláshelyek között. Nem beszélve arról, hogy ma már számos utazásszervező biztosít online foglalási lehetőséget, így ha mégsem tudsz elmenni egy irodába, akkor is kényelmesen intézheted foglalásodat.

  1. Utazási irodával fiatalként is

Az utazási irodákkal utazók átlagéletkora tavaly 38 év volt. Vagyis nem csupán az idősebb korosztály választja az utazási irodákat, sőt! A kisgyermekes családok számára például különösen fontos a biztonság és a megbízhatóság, amit egy utazási iroda biztosítani is tud: jól ismerik az úti célokat, tudják, hogy egy szálloda gyerekbarát-e, és rengeteg hasznos tanáccsal el tudják látni az utasokat. De például az egyre népszerűbb kalandutazásokon is sokan vesznek részt a 20-as és 30-as korosztályból. Az ilyen utak általában letérnek a kitaposott ösvényről, és tartalmaznak valamilyen csavart – legyen szó egy kis hegymászásról, szafariról, tevegelésről vagy a helyi kultúrával való közelebbi ismerkedésről.

  1. A németek nem bízzák a véletlenre

Ha azt gondolod, hogy minél inkább nyugatabbra megyünk Európában, annál népszerűbbek az interneten egyénileg szervezett utazások, akkor tévedsz: tavaly Németországban a nyaralási céllal külföldre utazók 67%-a vette igénybe az utazási irodák szolgáltatásait. A németek körében ugyanis kiemelten fontos, hogy megbízható irodával keljenek útra, ezért ott nagy presztízsük van az utazási irodáknak, ugyanúgy, ahogy Nagy-Britanniában is.

  1. A legelsők

Európa legrégebbi utazási irodája az idén 176 éves Thomas Cook & Co. Az alapító első szervezett utazása még csak a Leicester és Loughborough közötti 12 mérföldes táv megtétele volt 1841-ben, 500 utassal. Utazási kínálatuk folyamatosan bővült az évek során, első világkörüli útjuk az 1870-es években pedig igazi szenzációnak számított, mely során az utasok 222 nap alatt – több mint 29.000 mérföld megtételével – jutottak el Észak-Amerikán, Japánon, Kínán, Szingapúron, Indián, Egyiptomon, Törökországon, Görögországon és Olaszországon át Franciaországig.

Magyarország legrégebbi utazási irodáját, az IBUSZ-t 1902-ben alapították. Érdekesség, hogy az IBUSZ jogelődje 15 évvel az első osztrák, német és olasz nemzeti utazási irodák előtt alakult meg. A 800 ezer koronás alaptőkével létrehozott cég első elnöke gróf Esterházy Miklós volt. A vállalat először a MÁV városi menetjegy-irodájának feladatait vette át, később utazási irodává bővült, külföldi fiókokat nyitott, és 1925-ben beindította a rendszeres budapesti városnéző buszokat. Az IBUSZ név pedig onnan ered, hogy 1926 végén a vállalat beolvadt az Általános Beszerzési és Szállítási Rt.-be, és az így létrejött cég neve Idegenforgalmi, Beszerzési, Utazási és Szállítási Vállalat (rövidítve IBUSZ) Rt. lett.

Amit nem tudhattál az IBUSZ-ról:

Az IBUSZ a fapados járatok egyik „feltalálója” – a harmincas években kilenc év alatt több mint egymillió utast szállítottak olcsón a cég „filléres vonatain”. A mára fogalommá vált „gulyásparty”-kat is az IBUSZ találta ki, maga a név is a cég tulajdonában áll. Érdekesség, hogy 1906-ban az IBUSZ szervezte meg Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatalát, és az első nagy, budapesti maratoni futóversenyt is a cég szerevezte meg 1984-ben.

  1. Érdekvédelmi szervezet az utazási irodákért

A minőségi, szervezett turizmus érdekében 1974-ben alapított Magyar Utazási Irodák Szövetségnek (MUISZ) jelenleg 141 utazási iroda a tagja, amelyek éves szinten 180 milliárd forintos összforgalmat bonyolítanak le. A gyakran lobbitevékenységet is folytató szövetség kiáll az utazási irodák érdekei mellett, és a hatóságokkal együttműködve igyekszik fellépni az illegális utazásszervezés ellen is annak érdekében, hogy a magyarok csak megbízható és hivatalosan bejegyzett utazási irodáknál foglalják le üdülésüket.

 

+1: Hogy bizonyosodhatsz meg arról, hogy hivatalosan bejegyzett utazási irodával van dolgod?



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X