Főoldal > AKTUÁLIS > Mediterrán finnek – öltözz egy estére sárgába! (x)

Mediterrán finnek – öltözz egy estére sárgába! (x)

0

Írta:

Imádod a finn szauna illatát? Titokban bármikor szívesen megnéznél egy részt a Muminok kalandjaiból? Gyerekkorod óta jávorszarvas-szelídítőnek készülsz?

Ha ezek közül bármelyik igaz rád, ott a helyed a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) januári koncertjeinek egyikén (január 14-15-16) a Müpában, ahol a finn karmester, Jukka-Pekka Saraste mozgalmas északi utazásra hív, némi mediterrán csavarral. Karácsonyra is tökéletes ajándék.

A koncert elrepít a finnek által imádott Jean Sibelius zenei birodalmába, aki volt olyan szerencsés, hogy a finn állam külön fizetett neki azért, hogy csak a zeneszerzéssel foglalkozhasson. Élete utolsó harminc évében ennek ellenére remeteként élt egy tóparti házban, és szinte egyáltalán nem komponált.

Különös figura volt, aki nemcsak hallotta, de látta is a hangokat. Ilyen volt Liszt Ferenc és Leonard Bernstein is, Sibelius viszont erről a titkáról csak a legközelebbi barátainak mesélt, mert félt, hogy őrültnek nézik. Az A-dúr neki kék volt, a C-dúr piros, az F-dúr zöld, a D-dúr pedig sárga. A világ egyik legjobb zenekarának koncertjén könnyed és optimista II. (D-dúr) szimfóniáját hallhatod, amelyet egy olaszországi utazás ihletett, így izgalmasan keverednek benne az olaszos ritmusok a finn melódiákkal. Ne felejts el felvenni a koncertre valami sárgát, Sibelius biztos nagyra értékelné!
Finn karmesterünk egy igazán mai darabot is beválogatott a programba az ugyancsak finn Magnus Lindbergtől, akire a berlini punk rocktól a japán doboláson át a minimalizmusig sok minden hatott. A koncerten elhangzó színes és mozgalmas Feria a spanyol fieszták bombasztikus energiáit ötvözi a finn életérzéssel.

A hangverseny kakukktojása a „csodálatos, erőteljes és ártatlan” a-moll hegedűverseny Dvořáktól, amit a világhírű német hegedűművész, Christian Tetzlaff játszik majd, a darab végén örömtáncba hívva titeket is.

További részletek és jegyvásárlás ezen az oldalon 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X