Főoldal > AKTUÁLIS > Fogmosási ABC – lépésről lépésre

Fogmosási ABC – lépésről lépésre

betegségegészségfogfogkefefogkrémfogmosásfogorvosszájápolás
0

Írta:

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a napi kétszeri, megfelelő technikával végzett, alapos fogmosás

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a napi kétszeri, megfelelő technikával végzett, alapos fogmosás megfelelő védelmet ad. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az étkezések közötti egyéb lehetőségekről sem a szájápolással kapcsolatban, hisz a szájüregi pH értékünk folyamatosan ingadozik, és ez legalább annyira roncsolja a fogakat, mint a nem megfelelő fogtisztítás. Ezért a fogorvosok az étkezések között a cukormentes rágógumik használatát javasolják, hisz a rágózás hatására fokozódik a nyáltermelés, ami hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, és tisztítja a fogakat. Szintén fontos, hogy a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak épségének megőrzése érdekében fogorvoshoz ne csak akkor menjünk, amikor panaszunk van, hanem legalább évente, a kor előrehaladtával pedig félévente. A szakember az ellenőrzés során felismeri a szájhigiéniával kapcsolatos problémákat, elvégzi a megfelelő kezelést, és tanácsokat ad a további károsodások megelőzése érdekében.

A szomorú tények  

Nagyon sokszor találkozik a fogorvos vagy szájhigiénikus olyan pácienssel, aki elmondása szerint, naponta négyszer-ötször mos fogat, de a szájhigiéniája mégis rossz, tele van fogkővel és az ínye is gyulladt.  Ennek az az oka, hogy Magyarországon az emberek jelentős része nincs tisztában a fogmosás szerepével és helyes technikájával sem. Nincs tudatában annak, hogy a legnehezebben megközelíthető fogközöket és az ínyszél környékét is alaposan meg kell tisztítani. Ezért fontos feladatunknak tartom, hogy mindenkit megtanítsunk a helyes fogmosás gyakorlatára és a fogköz tisztító eszközök használatára (fogselyem, fogköztisztító kefe) is.
 
Hagyományos kontra elektromos fogkefe, fogselyem, fogköz tisztító kefék

fogmosas2.jpg ()Az egyéni szájhigiénia legfontosabb és leguniverzálisabb eszköze a hagyományos fogkefe.   Vannak egyenesen és fűrészfogszerűen levágott, valamint speciális három dimenzióban elhelyezett sörtecsomókat tartalmazó fogkefék. A fűrészfog és ferde sörtecsomókat tartalmazó kefékkel jobban be lehet hatolni a fogközökbe. A műanyag szálak keresztmetszete és keménysége szerint megkülönböztetünk kemény, közép kemény és puha fogkeféket. A plakk leghatékonyabban a közép kemény fogkefékkel távolítható el. Nagyon fontos, hogy csak legömbölyített elemi szálakat tartalmazó fogkefét használjunk, mert ez nem sérti az ínyt és kevésbé koptatja a fogakat. A fogkefe használata közben idővel a sörteszálak sérülnek, a sörtecsomók szétnyílnak, az egész fogkefe feje deformálódik, ilyenkor a fogkefét ki kell cserélni. Ajánlott háromhavonta új fogkefére cserélni a régit! A hagyományos fogkefével el nem érhető fogközök tisztítására pedig fogselyem és fogköz tisztító kefét használjunk! Összességében megfelelő kézügyesség mellett, a hagyományos kézi fogkefével jó szájhigiénia tartható fent.   
A modern elektromos fogkefékkel azonban jóval gyorsabban tisztíthatóak meg a fogak, és használatuk eredményessége kevésbé függ a kézügyességtől.

Hogyan mossunk fogat?  

A helyes fogmosási technikára elvileg egyénileg kellene mindenkit megtanítani, figyelembe véve az egyén adottságait, az anatómiai sajátosságait, és a fogak és a fogágy állapotát. Azonban vannak általános érvényű szabályok is. Tanácsos a legnehezebben tisztítható és a fogkőképződésre leginkább hajlamos területekkel kezdeni a fogmosást. Tudnunk kell, hogy minden fogkefe csak ott tisztít, ahol a sörteszálak direkt mechanikai kontaktust létesítenek a fogfelszínnel. Ha a fogkefe sörték nem érnek el egy adott régiót, teljesen közömbös, hogy hányszor, milyen fogkefét és milyen technikát használunk, a várt eredmény elmarad. A fogmosásra szánt idő, minimum 5 perc legyen!

Azonban nem szabad megfeledkeznünk az étkezések közötti egyéb lehetőségekről sem a szájápolással kapcsolatban, hisz a szájüregi pH értékünk folyamatosan ingadozik, és ez legalább annyira roncsolja a fogakat, mint a nem megfelelő fogtisztítás. Ezért az étkezések között ajánlott a cukormentes rágógumik használata, hisz a rágózás hatására fokozódik a nyáltermelés, ami hozzásegít a fogakon képződött savas plakk semlegesítéséhez, és tisztítja a fogakat. Szintén fontos, hogy a helyes szájhigiénia fenntartása és a fogak épségének megőrzése érdekében rendszeresen ellenőriztessük foginkat szakemberrel. A fogorvosok és szájhigiénikusok az ellenőrzés során felismerik a szájhigiéniával kapcsolatos problémákat, elvégzik a megfelelő kezeléseket, és tanácsokat adnak a további károsodások megelőzése érdekében.
 
Forrás: www.szajharmonia.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X