Főoldal > AKTUÁLIS > Vigyázz, a napernyő nem elég a strandon!

Vigyázz, a napernyő nem elég a strandon!

0

Írta:

A napernyő hatékonyan véd a közvetlen sugárzástól, de a szórt (diffúz) sugárzástól nem, és a káros ultraibolya-sugárzás 34 százaléka oldalról eléri a földre terített fürdőlepedőt – állítják tanulmányukban valenciai kutatók. A kutatók vizsgálatukhoz egy 160 centiméter átmérőjű és másfél méter magas, kék-fehér vásznú napernyő talpára helyeztek el ultraibolya-sugarakat érzékelő készüléket. “A napernyő felfogja a közvetlen […]

A napernyő hatékonyan véd a közvetlen sugárzástól, de a szórt (diffúz) sugárzástól nem, és a káros ultraibolya-sugárzás 34 százaléka oldalról eléri a földre terített fürdőlepedőt – állítják tanulmányukban valenciai kutatók.

A kutatók vizsgálatukhoz egy 160 centiméter átmérőjű és másfél méter magas, kék-fehér vásznú napernyő talpára helyeztek el ultraibolya-sugarakat érzékelő készüléket.

“A napernyő felfogja a közvetlen sugárzást, de a teljes sugárzás körülbelül 60 százalékát kitevő szórt sugárzás egy része eljutott az érzékelőig az égboltnak arról a területéről, amelyet nem takart el az ernyő” – mondta José Antonio Martinez-Lozano, a tanulmány egyik szerzője.

Az ultraibolya-sugárzással szembeni védekezésként az orvosok a napernyő használatán kívül azt ajánlják, hogy kenjük be magunkat napkrémmel, viseljünk fejfedőt és “védőruhát”, a legmelegebb órákban pedig húzódjunk árnyékba.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X