Főoldal > AKTUÁLIS > Karcsúsodj és ránctalaníts bodzával!

Karcsúsodj és ránctalaníts bodzával!

0

Írta:

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként eltérő a vele kapcsolatos mondák színezete. Az alsó Őrségben például nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Az ott élő emberek a bodzát az ördög, a gonosz lelkek fájának tartják. Az angolszász kultúrkörben […]

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istennőjének áldozták. Magyarországon tájegységenként eltérő a vele kapcsolatos mondák színezete. Az alsó Őrségben például nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Az ott élő emberek a bodzát az ördög, a gonosz lelkek fájának tartják.

Az angolszász kultúrkörben szintén nagy erővel ruházzák fel e növényt: nem vághatják ki és nem égethetik el. A bodza varázserejének tisztelete máig nem veszett ki az angolokból, elég arra gondolnunk, hogy a világsikerű Harry Potter történet főgonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani, mely minden pálcák legerősebbike.

A bodzának persze nem csak varázs-, de gyógyereje is van. Mitöbb, e gyógyerő meglehetősen széleskörű, és szerencsénkre a kúra sem borzasztó, hiszen a bodza termése és virágzata egyaránt ízletes ételek és italok alapanyaga.

Immunerősítő és fejfájás-csillapító

A fehér virágú növényben található drogok (szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok) izzasztó-lázcsillapító hatásúak, és a méregtelenítésben is segítik a szervezetet. Emiatt a bodza az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses megbetegedéseknél. Klinikai tesztek során kimutatták, hogy a vírusok szaporodását gátolva már 2-3 nap alatt legyűri az influenzát, így nincs szükség antibiotikumokra. Mandula és torokgyulladásnál a friss gyümölcsöt tejjel forrázták le és ezzel öblögették a torkot, de belsőleg alkalmazva a reumatikus ízületi fájdalmak ellen is kiváló.

Immunerősítő és vértisztító hatású. Felülről lefelé lehántolt kérge hashajtó szernek alkalmas, míg a gyümölcs nedvének nyugtató, fájdalomcsillapító hatását kihasználva borsmentával, kakukkfűvel kombinálva migrénes fejfájás ellen használhatjuk.

bodza2.jpg ()Fogyaszt és ránctalanít

A friss vékony kérgéből vagy ágacskáiból készült főzetet régen fogyókúrához vagy vízkór ellen ajánlották. A bőrkiütésnél vagy hámosításra gyökerét és virágját használhatjuk. Megtört vagy zúzott zöld levelei pedig sebre helyezve gyorsítják a gyógyulási folyamatot, és enyhítik a köszvényes tüneteket.

Jótékony hatásait a végtelenségig sorolhatnánk: a virág forrázata szemgyulladásnál szemcsepp, a mézzel kevert bodzalekvár TBC-seknek kiváló tüdőtisztító, krémje pedig jó ránctalanító és enyhén halványító hatású. Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőle. Tartalmaz A-, B-vitamint, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek!

Jó, ha tudod

A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat szedsz, a virágok szárítás közben megbarnulnak. Figyelj rá, hogy a bodza egyik részét se fogyaszd feldolgozatlanul, mert nyersen enyhe mérgező hatása van. Ezek a mérgező anyagok hő hatására lebomlanak.

Recepttippek

Meghűlésre és influenzára: 2 dl vízzel forrázz le 4 g bodzavirágot, 2 g hársfavirágot, 3 g kamillát és 5 perc állás után, leszűrve, forrón fogyaszd. Két csészével igyál meg az izzadásig. Influenzára akár négyóránként is elkortyolhatsz egy bögrével.

Fogyókúrához: 1-3 teáskanál virágot forrázz le 1 csésze vízzel, 5 perc után szűrve, napi 5 csészével fogyaszd.

Migrénre: bodzaruta, kecskefű és bodzavirág 1:1:1 arányú keverékéből készíts forrázott teát (1-2 teáskanál fűhöz 2 dl víz). A fájdalom jelentkezésekor kezdd el inni a főzetet.

Reumára: szórj 2 marék bodzakérget 1 liter vízbe és addig forrald, míg a víz a felére nem csökken. Teaként fogyaszd naponta több csészével.

Egy igazi kaméleon: bodza a konyhában

Gyógyhatásait nemcsak tea-, tinktúra, borogatás formájában élvezhetjük, hanem a belőle készült finom ételek és italok révén is. A kellemes fűszeres-muskotályos ízvilágú bodzaszörpön kívül rengeteg felhasználási módja létezik; aszalják, a borok ízét javítják vele, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet, kocsonya, mártás, befőtt és likőr készül belőle. Érdekesség, hogy a kiszáradt bodzatöveken néha egy gombafaj él, a júdásfüle gomba (latinul: Hirneola auriculajudae), ami Kínában, Japánban kedvelt élelmiszer.

A skandináv országokban és Németországban a bodzaleves tradicionális étel, míg Belgiumban sört is főznek a bogyókból. Elég a bodza szót bármely internetes keresőbe beírnunk, máris garmadával zúdulnak ránk a különböző házi bodzás ínyencségek receptjei és a bodzás fórumok linkjei. Az egyik legkedveltebb a bodzafánk (vagy kirántott bodzavirág), mint egészséges nasi, illetve a bodzalikőr és a bodzapezsgő. Íme, ezek közül néhány isteni recept ötlet!  

Bodzavirágszörp: moss meg 8-10 szép bodzavirágot. 10 literes rozsdamentes fazékba önts 7 liter vizet, majd adj hozzá 1 felszeletelt citromot. Édesítsd 800 g cukorral, keverj hozzá 1 dl borecetet és tedd fel melegedni. Közben 200 g cukrot piríts szép barnára, engedd fel 1 liter vízzel, és simára forralva öntsd bele egy fazékba. Forrás után, szórd bele a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig hagyd állni. Másnap szűrd le, töltsd üvegbe, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig pihentesd. Az érlelés után hígítva fogyaszd.

Bodzafánk (kirántott bodzavirág): hasonlóan az akácvirágokhoz, sörös palacsintatésztába mártva a bodzavirágokat, hirtelen süsd ki őket forró olajban. Ízlés szerint még forrón megszórhatod fahéjas porcukorral.

Bodzalikőr: moss meg alaposan 1 kg bodzabogyót és szemenként helyezd őket üvegbe. Önts rá 1 liter 96%-os alkoholt és két héten át pihentesd. Naponta rázd fel kicsit, illetve keverd meg alaposan. Másfél liter vízben főzz meg fél kg cukrot, majd adj hozzá szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját. Az egészet keverd az alkoholos bodzabogyóhoz. Két napig pihentesd, majd vászonruhán át csepegtesd le. A letisztult levet töltsd üvegekbe és zárd le jól. 3-4 hónapi pihentetés után fogyaszthathatod.

Tudtad, hogy…

… a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?

… a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik, hosszú télre lehet számítani?

… sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?

… a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?

… a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?

… a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?

… némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, s emiatt nevezik a rajta termő immunserkentő hatású, fül alakú gombát, júdásfülgombának?

… a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?

… e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?

… egy szép aranysárga bodzavirág értéke 46—52 krajcár volt 1908-ban (ugyanekkor 1 kg liszt 16, 1 kg rizs 20, míg 1 kg kakaó 30 krajcár volt)?

Forrás: Gyógynövénytúrák.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X