Főoldal > AKTUÁLIS > Isztambul csak rád vár!

Isztambul csak rád vár!

0

Írta: and

Isztambul római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékeket is rejt, amelyek közül jellegzetes a számtalan mecset, ahova az itteniek naponta ötször járnak imádkozni. A muzulmán templomok mozaikos csempéikkel, puha szőnyegeikkel, színes rózsaablakaikkal legalább annyira elvarázsolnak, mint az Elsüllyedt Palota, más néven Yerebatan. Ez a város több mint hatvan földalatti víztározójának leghíresebbike. A városnézésből a Topkapi […]

Isztambul római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékeket is rejt, amelyek közül jellegzetes a számtalan mecset, ahova az itteniek naponta ötször járnak imádkozni. A muzulmán templomok mozaikos csempéikkel, puha szőnyegeikkel, színes rózsaablakaikkal legalább annyira elvarázsolnak, mint az Elsüllyedt Palota, más néven Yerebatan. Ez a város több mint hatvan földalatti víztározójának leghíresebbike. A városnézésből a Topkapi Szeráj sem maradhat ki, ahol bepillantást nyerhetsz a szultáni mindennapokba, a hárem egykori életébe.

shutterstock_39807880.jpg ()Fedezd fel a gasztronómia szentélyeit!

Mindenképpen érdemes beiktatnod egy piaclátogatást, ami a standokon roskadásig álló zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszerekkel az összes érzékszervedet rabul ejti. Napközben az utcai árusoktól vásárolt kebabbal csillapíthatod éhségedet, a jellegzetes török kávé pedig akár a nap végéig felpörget. Este szentelj időt egy kiadós éttermi vacsorára, ahol kedvedre válogathatsz a zöldséges, bárányhúsos, halas specialitásokból.

 

shutterstock_22598548.jpg ()Shoppingolj kedvedre!

Nem kell a nyári leárazásokra várnod, mert itt  aprópénzből varázsolhatod újjá ruhatáradat. Első megálló a Grand Bazaar, ahol kötelező alkudni, mert először mindent dupla áron kínálnak. Bátran vedd elő a „kofa éned”, és csak győzz választani a rengeteg ékszer, kendő és egyéb kiegészítő közül. Igazi kincsek rejtőznek a „no name” boltok polcain is, ráadásul biztos lehetsz benne, hogy itthon egy ruha sem jön majd szembe veled.

Vedd nyakadba az éjszakát!

A napközben bevásárló utcaként funkcionáló Taksim negyed, estére hatalmas klubbá alakul. A legtöbb szórakozóhelyen élő koncertekkel és hajnalig tartó bulival várnak. Ha pedig török módra akarod befejezni az estét, akkor hazafelé menet kóstold meg a paradicsomos rizzsel töltött kagylót – ez a fiatalok legtutibb módszere a másnapi macskajaj ellen.

 

Utazás: a Malév akciós járataival (28 000 Ft + illeték/fő).

Szállás: az olcsóbb moteltől (20 euró/fő/éj) az ötcsillagos szállodáig (230 euró/fő/éj).

Étkezés: kebabot 2,5-3 euróért, prémium minőségű vacsit 10-15 euróért találsz.

Fontos: Mindig válaszd a palackozott vizet, a csapvíz nem iható!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X