Főoldal > AKTUÁLIS > Hüvelyi gél védheti a nőket a HIV-vírustól

Hüvelyi gél védheti a nőket a HIV-vírustól

0

Írta:

A gél – amely a Gilead Sciences AIDS elleni gyógyszerét, a tenofovirt tartalmazza hatóanyagként – 39 százalékkal csökkentette a kipróbálásban részt vevő nőknél a HIV-fertőzés kockázatát a placebót használókhoz képest. Ez az első megközelítés, amellyel ilyen mértékben sikerült védeni a nőket a vírus szexuális úton való átadásától. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által áttörésként értékelt eredményeket […]

A gél – amely a Gilead Sciences AIDS elleni gyógyszerét, a tenofovirt tartalmazza hatóanyagként – 39 százalékkal csökkentette a kipróbálásban részt vevő nőknél a HIV-fertőzés kockázatát a placebót használókhoz képest. Ez az első megközelítés, amellyel ilyen mértékben sikerült védeni a nőket a vírus szexuális úton való átadásától.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által áttörésként értékelt eredményeket a Science tudományos magazin online kiadása  ismertette.

A dél-afrikai tanulmányban a tenofovir hatóanyagot tartalmazó hüvelyi gél kipróbálására 889 HIV-negatív, nagyvárosi (Durban) és vidéken élő nő vállalkozott. A csoportból valójában 445 nő kapta a szert tartalmazó gélt, 444-en pedig placebót. A követés során mindannyian havonta vettek részt ellenőrzésen, ahol óvszereket, valamint a szexuális úton átadható betegségekkel kapcsolatban tájékoztatást is kaptak. A vizsgálat végéig az első csoportban 38, a másodikban 60 nő lett HIV-fertőzött.

Mint Salim Abdool Karim, a kutatás egyik vezetője elmondta, a vizsgálatba bevont heteroszexuális nők az új gélt az aktus előtt 12 órával is és azt követően 12 órával is alkalmazták az előírás szerint. A két és fél éves kipróbálás alatt a hüvelyi gél átlagosan 39 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát, sőt azoknál a nőknél, akik a legpontosabban követték a használatra vonatkozó útmutatást, 54 százalékkal kisebb lett a fertőzés kockázata. A gél a HIV-víruson kívül a genitális herpesz vírusa ellen is jobb védettséget adott alkalmazóinak: 51 százalékkal kisebb volt náluk a fertőzések aránya.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az eredményeket még egy újabb, nagyobb tanulmányban is igazolni kell. Mint Margaret Chan, a WHO főigazgatója elmondta, amennyiben a további tanulmány igazolja, hogy a gél hatékony és biztonságos, az ENSZ egészségügyre szakosodott szervezete törekedni fog a szerhez való hozzáférés felgyorsításához.

Anthony Fauci, az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) illetékese kiemelte, hogy ez az első eset, amikor egy mikrobicid szer hatékonynak bizonyul, ám ahhoz, hogy az amerikai engedélyt megkaphassa HIV-fertőzést megelőző gélként, legalább 80 százalékban hatékonynak kell lennie.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X