Főoldal > AKTUÁLIS > A dohányzás több száz gén működését befolyásolhatja

A dohányzás több száz gén működését befolyásolhatja

0

Írta:

A Southwest Foundation for Biomedical Research (SFBR) kutatói az eddigi legnagyobb ilyen elemzésben 1240 ember genetikai állományát vizsgálták, köztük 297 jelenleg is dohányzóét. A tanulmány 323 gén kifejeződésében talált eltérést attól függően, hogy az adott ember mennyit dohányzott. A gének aktivitását a vizsgálatba bevont személyek fehérvérsejtjeiben mérték. Mint Jac Charlesworth, a BMC Medical Genomics című […]

A Southwest Foundation for Biomedical Research (SFBR) kutatói az eddigi legnagyobb ilyen elemzésben 1240 ember genetikai állományát vizsgálták, köztük 297 jelenleg is dohányzóét. A tanulmány 323 gén kifejeződésében talált eltérést attól függően, hogy az adott ember mennyit dohányzott.

A gének aktivitását a vizsgálatba bevont személyek fehérvérsejtjeiben mérték. Mint Jac Charlesworth, a BMC Medical Genomics című folyóiratban július 15-én megjelenő tanulmány főszerzője elmondta, eredményeik szerint nemcsak egyedi gének aktivitását, de teljes génhálózatok együttműködését is befolyásolja a cigarettázás.

A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a dohányzás és számos gén által kódolt fehérje termelődése között. Charlesworth feltételezi, hogy a génaktivitás immunrendszerben, sejthalálban és anyagcserében megfigyelt változása összefüggésbe hozható a rák kialakulási folyamatával, a rákbetegség kockázatának növekedésével.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X