Főoldal > AKTUÁLIS > 20 évesen megjósolható a menopauza ideje

20 évesen megjósolható a menopauza ideje

0

Írta:

Ha független kutatók is igazolják az iráni orvosok által kidolgozott teszt hatékonyságát, akkor olyan eszközt kaphatnak a nők, amely segíti őket családalapítási terveik pontosításában. A vérteszt az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja. A teheráni kutatócsoport 266, húsz és negyvenkilenc év közötti nő bevonásával végezte vizsgálatait. […]

Ha független kutatók is igazolják az iráni orvosok által kidolgozott teszt hatékonyságát, akkor olyan eszközt kaphatnak a nők, amely segíti őket családalapítási terveik pontosításában.

A vérteszt az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja.

A teheráni kutatócsoport 266, húsz és negyvenkilenc év közötti nő bevonásával végezte vizsgálatait. A követés 1998-ban kezdődött, és három évenként vettek vérmintákat a nőktől, akik ugyanekkor fizikai vizsgálaton is átestek. A kutatók kidolgoztak egy olyan statisztikai modellt az AMH szintjében bekövetkezett változásokra, amelyből megjósolták, hogy kinél mikor fog bekövetkezni a menopauza.

“Modellünk használatával a menopauza jósolt és bekövetkezett időpontja közti eltérés átlagosan mindössze egyharmad év volt” – hangsúlyozta Tehráni, a Sáhid Beheshti orvostudományi egyetem professzora. A legnagyobb eltérés három-négy év volt az előrejelzésben.

Ha egy 20 éves nő vérében milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb az AMH hormon szintje, nagyobb a valószínűsége, hogy korán jelentkezik nála a menopauza, azaz már 45 éves kor előtt. Ezzel szemben azoknak a 20 éves nőknek, akik vérében legalább 4,5 nanogramm AMH mérhető, jó esélyük van arra, hogy csak 50 éves korukon túl következik be náluk a menopauza. Ez az érték 25 évesen már csak 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, ami azt mutatja, hogy a női termékenység igen gyorsan csökkenhet az életkorral.

“Megállapításunk jelzi, hogy az AMH szintje alkalmasabb lehet egy nő termékenységi státuszának meghatározására, mint a kronológiai életkor maga” – magyarázta Tehráni.

A szakemberek további vizsgálatot terveznek, melyben a mostaninál jóval több huszonéves nő részvételével próbálnák igazolni az új technika pontosságát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X