Főoldal > AKTUÁLIS > Újdonság: jelzi a tablettád, ha bevetted

Újdonság: jelzi a tablettád, ha bevetted

0

Írta:

A Floridai Egyetem elektronikai és számítástechnikai szakértői a tabletták és kapszulák kísérőjeként egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki, amely fogja a gyógyszer által a gyomorból küldött jelentést annak bevételéről. A jeladást a gyomorsavval való érintkezés váltja ki. A miniatűr jelérzékelő biztosítja a beteget és az orvost arról, hogy a gyógyszer eljutott a kívánt helyre, ahol kifejti hatását. […]

A Floridai Egyetem elektronikai és számítástechnikai szakértői a tabletták és kapszulák kísérőjeként egyfajta hátizsákot fejlesztettek ki, amely fogja a gyógyszer által a gyomorból küldött jelentést annak bevételéről. A jeladást a gyomorsavval való érintkezés váltja ki. A miniatűr jelérzékelő biztosítja a beteget és az orvost arról, hogy a gyógyszer eljutott a kívánt helyre, ahol kifejti hatását. A jel elmaradása pedig figyelmezteti a feledékeny beteget, hogy legfőbb ideje bepótolni a mulasztást. A kapszulák belsejében egy emészthető miniatűr antenna és egy nem mérgező ezüst nanorészecskékből álló mikrochip található. A mikrochip nagysága nagyjából egy nyomtatott i betű pontjának felel meg, és a széklettel távozik a szervezetből. A miniantenna hatósugara mintegy két méter. A jövőben a vevőkészüléket a hozzá tartozó szoftverrel együtt valószínűleg karórákba vagy mobiltelefonokba építik majd be. A kontrollüzenet automatikus SMS formájában érkezik meg a kezelőorvos vagy az ápoló telefonjára.

 

A tabletta prototípusát már sikeresen tesztelték állatokon és mesterséges emésztőcsatornákban. A klinikai kipróbálást követően a kutatás rendelkezésére bocsátják, ezután vetik be az idősebb, krónikus vagy pszichés betegek kezelésében. Várható ára darabonként 60 és 80 cent (120 és 160 Ft) között alakul majd.

 

Az Amerikai Szív Társaság abból indul ki, hogy az Egyesült Államokban a fekvőbeteg-felvételek egytizede és évi több mint 200 ezer haláleset a gyógyszerek hanyag bevételével függ össze. Egy német becslés szerint a slampos gyógyszerszedés az országban évi húszmilliárd eurós, egész Európában pedig 300 milliárd eurós költséggel jár.

 

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X