Főoldal > AKTUÁLIS > Alkohollal a diabétesz ellen!

Alkohollal a diabétesz ellen!

0

Írta:

A 10 évet felölelő kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik rendszeresen felhörpintenek egy kevés alkoholt, kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség, mint az olyan felnőtteknél, akik távol tartják magukat az italtól. A 35 ezer résztvevővel végzett felmérésben a 2-es típusú cukorbetegségre összpontosítottak, a diabétesz e fajtája leggyakrabban a 40 év feletti korban jelenik meg. Az eredmények […]

A 10 évet felölelő kutatásból kiderült, hogy azoknál, akik rendszeresen felhörpintenek egy kevés alkoholt, kisebb eséllyel alakul ki a cukorbetegség, mint az olyan felnőtteknél, akik távol tartják magukat az italtól. A 35 ezer résztvevővel végzett felmérésben a 2-es típusú cukorbetegségre összpontosítottak, a diabétesz e fajtája leggyakrabban a 40 év feletti korban jelenik meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a felnőtteknél, akiknél a visszafogott alkoholfogyasztás egészséges életmóddal párosult, 40 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik teljesen megvonták maguktól a szeszes italokat.

A vizsgált 20 és 70 év közötti embereknél a visszafogott italozáson a nők esetében legfeljebb napi egy pohár, míg a férfiaknál legfeljebb napi két pohár italt értettek. Az egészséges életmód ehhez párosuló ismérvei között az elhízás megelőzését, a megfelelő testmozgást, a dohányzás mellőzését, valamint a kiegyensúlyozott étrendet szabták meg.

A kutatás azt mutatja, hogy a visszafogott alkoholfogyasztás hozzájárulhat ahhoz az egészséges életmódhoz, amely segíthet a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentésében – fogalmaztak a holland szakemberek közleményükben. A cukorbetegség e fajtája gyakran az elhízás számlájára írható, a kór világszerte 180 millió embert sújt. Szövődményei között – amennyiben nem kezelik – kardiovaszkuláris betegségek, agyi katasztrófa, látásvesztés, vesebaj és végtag-amputáció is szerepelhet.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X